Inginerul aeronautic responsabil de proiect a spus că noul vehicul aerian fără pilot este capabil de a zbura neîntrerupt până la o altitudine de 4,572 m timp de trei ore şi jumătate, având o rază maximă de funcţionare de 50 de kilometri şi o capacitate de transport de până la opt kilograme.
Reza Hakamabad a adăugat că aeronava fără pilot este propulsată de un motor cu doi cilindri şi este echipată cu trei camere digitale color, care pot transmite imagini de înaltă rezoluţie către bază, informează PressTV.
Drona poate efectua o mare varietate de funcţii, inclusiv misiuni militare, patrulare la frontieră, monitorizarea traficului, misiuni de căutare şi salvare, precum şi de transport.
În ultimii ani, Iranul a înregistrat mari realizări în sectorul de apărare, dezvoltând o serie de aeronave pilotate de la distanţă, printre care Ababil-5 pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere, Ababil-T, pentru misiuni de atac, Ababil-B şi Ababil-S. Cu toate acestea, Teheranul le-a dat în mod repetat asigurări vecinilor că nu constituie o ameninţare militară pentru alte ţări, insistând asupra faptului că doctrina sa de apărare se bazează doar pe "descurajare".
Însă indiferent de orice descoperiri tehnologice pe care Iranul le poate culege de la avionul american fără pilot de tip RQ-170 pe care l-a capturat la sfârşitul anului şi pe care a spus că-l va reproduce, Iranul mai are de parcurs un drum lung pentru a-şi aduce dronele sale la performaţa celor americane.
Spre exemplu, Marina americană efectuează în prezent misiuni de monitorizare cu o aeronavă fără pilot care se poate deplasa cu o viteză de 575 km/h, timp de 30 de ore, la înălţimi de până la 18.300 metri!