El a precizat că decizia va fi luată şi în funcţi de rezultatele programului de restructurare a companiilor de stat şi de prognoza de creştere economică.
„În Guvern există dorinţa de a recupera partea rămasă referitor la salarii şi actualizarea pensiilor, dar noi trebuie să vedem care este spaţiul fiscal pentru a lua această decizie”, a spus Ialomiţianu.
Deciziile referitoare la recuperarea salariilor în sectorul bugetar şi indexarea pensiilor vor depinde şi de prognoza de creştere economică ce va fi stabilită la finele lunii octombrie.
„Depinde de prognoza pe care o să o stabilim la sfârşitul acestei luni şi, în funcţie de prognoză, vom stabili nivelul de cheltuieli pe 2012. Şi în funcţie de ce s-a făcut în companiile de stat, adică în funcţie de efectul programelor de restructurare implementate de miniştrii care au în subordine companii de stat vom avea spaţiul fiscal mai mare sau mai mic”, a subliniat Gheorghe Ialomiţianu.
Program de investiţii de peste 40 miliarde lei pentru anul viitor
Şeful de la Finanţe a ţinut să precizeze că sumele alocate din buget pentru investiţii nu vor putea fi reduse, pentru că numai în cazul în care va finaliza programul de investiţii România va reuşi să depăşească perioada de criză globală.
Astfel, alocarea bugetară în anul 2012 pentru programul de investiţii va fi mai mare decât cea din 2011, fiind prevăzuţi peste 40 de miliarde de lei.
„Legat de bugetul pe 2012, noi am respectat procedura prevăzută de Legea 500 a finanţelor publice, parcurgând paşii, discutând cu ordonatorii de credite, discutând în Guvern legat de investiţii şi vrem să mergem cu un procent mai mare pentru investiţii în 2012, ştiind că şansa României de a depăşi această criză o reprezintă investiţiile de la buget, dar şi parteneriatele publice private, ca şi atragerea altor resurse. Suntem convinşi că, dacă dăm mai mulţi bani pentru investiţii, vom avea o creştere economică sănătoasă în 2012”, le-a spus Ialomiţianu senatorilor.
El a subliniat că România şi Polonia au cele mai mari procente din PIB alocate investiţiilor, în cazul României 7,1%.
„Pentru programul de investiţii va fi alocat peste 7%. Vom avea mai mulţi bani la anul, faţă de 2011. Dacă acum avem vreo 36 de miliarde, în 2012 vom avea peste 40 de miliarde de lei”, a precizat Ialomiţianu.