‘Dacă în cursul anului 2012 situaţia este bună, suntem în măsură să avem venituri mai mari şi atunci guvernul va decide să mărească sumele pentru investiţii sau, ceea ce cer cei din partea socială, să recupereze partea care a mai rămas din salarii sau indexarea pensiilor. Aceasta va fi decizia guvernului’, a spus Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor spune că a asigurat guvernul că va putea ‘duce’ bugetul prevăzut pentru anul 2012 indiferent de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare externe.

‘Am asigurat guvernul că acest buget îl putem duce indiferent de ce se întâmplă pe pieţele financiare. Noi avem posibilitatea prin acest buget să facem faţă şocurilor din alte ţări’, a spus Ialomiţianu.
Un buget extrem de strâns
Restricţiile bugetare sunt de fapt cele care împing Ministerul Finanţelor de a alege între cele două variante, mai ales că pentru 2012 se vehiculează o cifra ambiţioasă de deficit bugetar, de numai 1,9%, ceea ce ar echivala cu o reducere de 2-3 puncte de PIB comparativ cu acest an. Dacă va decide să direcţioneze banii către consum, prin majorarea pensiilor şi salariilor, economia României va avea de pierdut pe termen lung, întrucât investiţiile au un factor de multiplicare mult mai mare în economie decât consumul. De regulă, e bine ca investiţiile să tragă după ele consumul.

Ministrul Finanţelor a anunţat că, pentru anul 2012, impozitele şi taxele vor rămâne la valoarea din 2011 şi se vor acorda în continuare garanţii guvernamentale pentru obţinerea de credite şi scheme de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă.

În opinia lui Gheorghe Ialomiţianu, Guvernul Boc a ajutat deja mediul de afaceri, în ciuda constrângerilor bugetare, prin majorarea cheltuielilor cu investiţiile – chiar dacă ‘nu totdeauna au fost derulate în mod eficient’ -, programul ‘Prima Casă’, prin care s-au oferit garanţii de aproximativ 1,9 miliarde de euro; s-au creat scheme de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă de peste 180 milioane euro, suficiente pentru angajarea a 3.800 persoane; s-au îmbunătăţit Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, ‘care până acum doi ani se adresau celor care încalcă legea’, prin care s-a redus birocraţia.