Spectacolul vehiculelor comerciale a început cu o seară înaintea deschiderii oficiale a IAA 2016 când grupul Daimler a prezentat trei concepte menite să revoluționeze întreaga industrie. Vision Van, de exemplu, este un concept cu propulsie electrică dotat cu sisteme inteligente de comandă și control dar și cu două drone dedicate livrărilor pe distanțe scurte. Conform oficialilor companiei, o mare parte din timp și energie se pierd în momentul în care un vehicul ajunge aproape de destinație și trebuie să facă ultimele manevre pentru a livra un colet. Ei bine cu ajutorul celor două drone amplasate deasupra caroseriei, Vision Van reduce atât timpul de livrare cât și consumul de carburant. Totodată, vehiculul beneficiază de un sistem integrat de conectivitate grație căruia poate gestiona rapid livrarea comenzilor, poate alege cele mai eficiente rute și chiar poate comunica singur către detinatar date despre timpul necesar transportului și ora estimată de sosire. Vision Van este propulsat de un motor electric de 100 CP, iar sistemul de alimentare garantează o autnomie de 270 km. Tot de la Daimler mai vin două noutăți absolute, Mercedes-Benz Urban eTruck și Future Bus, ambele cu sisteme de propulsie electrice.

Germanii de la Volkswagen au prezentat și ei noul model Crafter. Cu o parte frontală redesenată pentru a sublinia apartenența la noua gamă a mărcii, vehiculul încearcă să își atragă clienții cu ajutorul unor noi propulsoare TDI de 2 litri cu tehnologie common rail. Oadată cu noul Crafter, Volkswagen a prezentat la Hanovra și noul pick-up Amarok.

Premiera mondială a noului MAN TGE are rolul de a atrage atenția asupra dorinței producătorului german de a își extinde acoperirea către cât mai multe segmente ale pieței vehiculelor comerciale. Conform oficialilor MAN, noul TGE va fi disponibil în numeroase vaiante de carosare specifice dorințelor enunțate de clienți. Și colegii de la Neoplan au adus la Hanovra o noutate absolută. Este vorba despre modelul Tourliner, un vehicul destinat zonei premium a pieței autocarelor.

Alături de noutățile deja menționate, dar și de multe altele despre care vom vorbi în zilele următoare, ediția din acest an a IAA a atras atenția asupra modificărilor iminente din lumea producătorilor de vehicule comerciale. Pe lângă motoare tot mai eficiente și chiar propulsoare electrice, la standurile centrului expozițional din Hanovra au abundat soluțiile de conectivitate – șofer-mașină, mașină-mașină sau mașină-exterior – dar și noi idei legate de serviciile tot mai complexe oferite chiar de producători clienților.

Corespondență de la Hanovra.