Piața forței de muncă din România se află în mare deficit din cauza conaționalilor plecați în străinătate. Șansele acestora de a se mai reîntoarce în țară sunt destul de reduse. Doar 32% dintre managerii români chestionați în cadrul unui studiu de specialitate consideră că oamenii aflați la muncă în Occident se vor mai întoarce în țară. În aceste condiții, 6 din 10 oameni de afaceri își doresc forță de muncă din afara țării, arată rezultatele barometrului de opinie realizat de Frames & Train Your Brain.
Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai expuse crizei de personal, mai ales în sezonul estival, când crește foarte mult numărul turiștilor. Deficitul de forță de muncă din această industrie este estimat la 100.000 de persoane, conform reprezentanților Federației Industriei Hoteliere din România. Asta în condițiile în care numărul celor care lucrează în domeniu se situează în jurul cifrei de 400.000, dintre care cel puțin 50.000 sunt considerați încă nepregătiți pentru jobul pe care îl au.
Industria HoReCa se află pe locul trei în topul domeniilor care ar putea beneficia de forță de muncă din afara UE, conform managerilor români. Pe primul loc se află construcțiile, urmate de industria prelucrătoare.
Mai multe despre provocările din HoReCa ne-a dezvăluit Dragoș Panait, consultant în domeniul restaurantelor, la emisiunea CapitalTV: