Valoarea certificatelor sustrase se ridică la aproximativ 15 milioane de euro. Un milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie. Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa, se arată într-un comunicat al Holcim.

„Holcim România a informat imediat Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră şi a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 şi securizarea datelor. Compania a solicitat autorităţilor române abilitate declanşarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost iniţiată şi o investigaţie la nivel internaţional“, precizează reprezentanţii Holcim.

Având în vedere că certificatele de CO2 sunt înregistrate electronic şi nu pot părăsi sistemele Registrelor Naţionale de Emisii de Gaze cu Efect de Seră, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Naţionale de CO2 din Uniunea Europeană să urmărească şi să împiedice comercializarea şi diseminarea certificatelor furate.