Cu o zi înainte de inaugurarea primului magazin H&M, vitrinele retailerului din centrul comercial AFI Cotroceni erau deja aranjate pentru a-și primi clienții. Pe un autocolant roșu, lipit pe ușă, era anunțată marea deschidere. Numeroși curioși trăgeau cu ochiul la marfa așezată perfect pe rafturi și umerașe. Dar şi la prețuri: 59,90 lei o cămașă, 89,90 lei o rochie, 99 de lei o geantă. Primele două magazine s-au deschis în centrul comercial AFI Cotroceni, respectiv în Unirea Shopping Center, acesta din urmă având, de altfel, și cea mai mare suprafață (2.500 metri pătrați).
Expansiune la nivel național
Vor urma unități în Băneasa Shopping City, Plaza România și București Mall, iar până la începutul verii, în Brașov (1.800 metri pătrați). „Până la finalul lui 2011, vom mai deschide două unități: una în Cluj-Napoca și alta în Timișoara. În primul rând, vrem să impunem brandul în România cu aceste opt magazine și după aceea mai vedem. Urmărim însă, pe viitor, o strategie de dezvoltare la nivel național“, declară Carlos Duarte, portughezul aflat la conducerea retailerului în România, menționând că urmărește mereu noi oportunități pe plan local. „Avem așteptări foarte mari față de România“, adaugă acesta.
Deși nu a dezvăluit valoarea investiției din România, managerul a spus despre costurile de început că sunt similare celor din restul Europei Centrale și de Est. Potrivit estimărilor Capital, investiția în magazinul de la Unirea ar putea fi aproximativ patru-cinci milioane de euro, unde contractul de închiriere al spațiului este de circa 1,2-1,5 milioane de euro anual, luând în calcul estimările consultanților imobiliari în ceea ce privește chiria pe metru pătrat în zonă, estimată la 40-45 de euro. „Recuperarea investiției depinde de felul în care se va impune brandul în România“, precizează Duarte.
Fabrică proprie, nu, franciză, nu, aducerea unei divizii noi, da
Momentan, magazinele H&M sunt amplasate pe două niveluri, însă, ținând cont că în plan internațional unitățile au suprafețe cuprinse între 200 și 4.500 de metri pătrați, nu este exclus să vedem și în Cocor o unitate a suedezilor, amplasament pentru care au existat negocieri, însă conducerea magazinului nu i-a oferit retailerului un spațiu situat pe două etaje.
„Nu știm niciodată ce aduce ziua de mâine. Cocor este o galerie fantastică“, declară Duarte. Relația cu România este una destul de veche, suedezii având un birou local încă din 1994, asta pentru a menține mult mai bine relațiile cu furnizorii. Deși nu au o fabrică proprie pe plan local, o parte din articolele H&M sunt „made in Romania“.
„Avem 700 de furnizori în întreaga lume, 25% dintre aceștia fiind din Europa, câțiva chiar din România, însă nu vom deschide o unitate de producție aici“, afirmă oficialul companiei. De asemenea, H&M elimină din planurile sale și ideea expansiunii în franciză.
„Nu dorim o astfel de extindere aici. Facem excepție doar pentru țările din Orientul Mijlociu“, adaugă managerul.
Până în prezent, 300 de angajați se află pe statele de plată ale retailerului în România, alți 100 de oameni urmând a fi angajați până la finalul anului. Carlos Duarte a mai spus că pe viitor se are în vedere și extinderea diviziei H&M Home în România.

Cine este H&M
Retailerul Hennes & Mauritz a fost fondat în 1947 de către Erling Persson. La vremea respectivă, maga­zinele vindeau haine de damă, sub brandul Hennes (varianta în limba sue­deză pentru „ale ei“). În 1968, Persson achiziționează Mauritz Widforss, un magazin ce vindea echipamente de vânătoare, inclusiv haine bărbătești. Astfel, Persson a redenumit magazinul Hennes & Mauritz, ulterior abreviindu-l în H&M.
Primul magazin în afara Suediei a fost deschis în 1964. Azi, H&M deține 2.200 de magazine în 38 de țări.
În 2010, vânzările cu tot cu TVA la nivel mondial s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro, în timp ce profitul net a fost de 1,95 miliarde de euro.
Compania de branding Interbrand a estimat valoarea brandului H&M la 12-16 miliarde de dolari.