După plecarea de la Oriflame, Monica Tatoiu pregăteşte lansarea a patru startup-uri şi a unei fundaţii al cărei preşedinte de onoare va fi Hillary Clinton. Fosta profesoară de matematică aşteaptă ca aceste businessuri să-i aducă primul milion de euro în termen de un an.

Încă de pe vremea când se afla la cârma celei mai mari companii de cosmetice din România, Monica Tatoiu se gândea la retragerea în zona antreprenoriatului. Cu această perspectivă în minte, în 2007 a înfiinţat fundaţia „Noi citim“, pe bazele căreia, acum, după retragerea propriu-zisă din fruntea multinaţionalei, va începe să deruleze propriul său business. „M-am gândit care sunt domeniile care mă pot face fericită şi care se vor dovedi şi profitabile. Educaţia este unul dintre acestea şi de aceea am de gând să dezvolt programe sub umbrela unei fundaţii“, declară pentru Capital Monica Tatoiu. „Toate şcolile din Bucureşti funcţionează sub umbrela unei fundaţii, grădiniţele, de asemenea. Cred că acea componentă a cheltuielilor fixe cu sălile, cu transportul poate fi scoasă din calculul procesului educativ prin înlocuirea cu e-learning“, dezvăluie Tatoiu care este noua sa investiţie. Spune că are deja experienţa necesară în acest sens atât ca fost cadru didactic, cât şi ca investitor. „Prin 2003 sau 2005, am investit într-o astfel de firmă din Suedia. Am băgat 9.000-10.000 de euro, nici nu mai ţin minte, dar firma creşte în fiecare an“, spune ea, menţionând că valoarea anuală a dividendelor încasate de la acea companie, la care acum este doar acţionar minoritar, este de aproximativ 2.000 de dolari.

Programele de e-learning pe care intenţionează să le vândă oferă libertate maximă celui care le foloseşte. „Plăteşti o taxă pentru accesarea unui program care are trimitere la o bibliografie. În fiecare zi, studentul sau elevul are câte o temă, dar aceasta nu este obligatorie de pe o zi pe alta, nu eşti contra cronometru“, explică Tatoiu.

Tot în cadrul acestei afaceri, fosta şefă de la Oriflame intenţionează să aducă un program de bacalaureat internaţional, care durează circa patru ani şi al cărui cost este 1.000 de dolari pe an. „Programul merge în paralel cu bacalaureatul românesc, primii doi ani sunt de pregătire, şi ultimii doi de examene“, detaliază Monica Tatoiu. Investiţia iniţială în aceste programe de e-learning nu depăşeşte 10.000 de euro, însă rezultatele apar rapid. „Vreau să cresc acest proiect şi apoi să-l externalizez. Cred că în 2011 pot face primul milion de euro“, susţine aceasta, adău­gând că dispune de suficiente fonduri care îi permit să nu fie presată de nevoia obţinerii rapide a profitului. „Anual, mai mult de 200.000 de copii sunt înscrişi la bacalaureat. Dacă 20% dintre ei vor folosi programele de e-learning într-un an, la un cost mediu per elev de 2.000 de lei, piaţa poate fi estimată la 40.000.000 de lei (circa 9,5 milioane de euro – n.red)“, calculează Tatoiu.

Investiţie pentru vârstnici

209-51501-18_hilaryclinton_18_guliverafp.jpgUn alt business în care va investi Monica Tatoiu este dezvoltarea unui centru integrat pentru persoanele în vârstă. Noua firmă se va înfiinţa în baza unui parteneriat public-privat în care va fi implicată Primăria Sectorului 2 al Capitalei. „Majoritatea pensionarilor au un apartament, stau pe o valoare. Preluăm spaţiul locativ în uzufruct pentru închiriere, iar banii câştigaţi se vor duce către costurile de întreţinere ale pensionarului într-un centru special creat pentru bătrâni“, explică Tatoiu ideea afacerii. „Am găsit şi o fundaţie din SUA care ne va oferi servicii medicale gratuite, în cadrul programului, dar şi contra cost pentru analize mai elaborate“, mai spune Tatoiu, potrivit căreia centrul ar urma să fie funcţional din luna mai 2011. Unitatea va fi amplasată fie în sectorul 2 al Capitalei, fie în judeţul Ilfov, iar investiţia iniţială este de aproximativ 50.000 de dolari. Azilul va putea găzdui până la 50 de persoane. Centrul pentru bătrâni şi alte proiecte sociale, precum construirea de grădiniţe, vor fi derulate prin intermediul unei noi fundaţii, al cărei preşedinte de onoare va fi fosta primă doamnă a Americii, Hillary Clinton. Aceste businessuri sunt, practic, primele şi ultimele pe care Monica Tatoiu are de gând să le lanseze în România. „În cinci ani plec din ţară. Mă voi retrage în Franţa“, spune aceasta. Susţine că nu simte lipsa salariului de 7.000 de euro pe lună de la Oriflame, întrucât „am milioane de euro în bănci, am o dobândă de 3% şi trăiesc bine acum. Cei 7.000 de euro nu meritau stresul pe care-l aduceau“, conchide Tatoiu.

SCURT CV

209-51502-capital_18.jpg– Din 1980 a predat matematica la gimnaziu, şi mai apoi la colegiul Sfântu Sava din Capitală

– În 1995 devine director general al Oriflame România

– Este membru al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, membru în consiliul fundaţiei Educaţie 2000 + (fostă Soros)

– A obţinut dreptul la alocaţii şi pentru copii care nu merg la şcoală, în 2005, după ce Curtea Constituţională i-a dat câştig de cauză