Ministerul Energiei deţine 80% din acţiunile producătorului de energie, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20%. 

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans, sub formă de dividende, sumele neangajate în proiecte, a declarat, marţi, premierul Mihai Tudose. 

"Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov – Ploieşti (tronson de autostradă – n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener", a spus Tudose. 

Ministerul Energiei a mai cerut până acum 750 de milioane de lei de la Romgaz şi 85 de milioane de lei de la Conpet, sub formă de dividende suplimentare. 

Totodată, Ministerul Economiei a solicitat 171 milioane lei de la Transgaz şi 170,7 milioane de lei de la Transelectrica. 

Ministerul Energiei a anunțat recent că aşteaptă o ofertă clară din partea Fondului Proprietatea pentru pachetul de 20% din acţiunile Hidroelectrica,.

"Este prematur să comentăm opţiunea avansată de Fondul Proprietatea în legătură cu participaţia pe care o deţine la Hidroelectrica. Aşa cum menţionează chiar acţionarul minoritar al Hidroelectrica, analiza privind vânzarea acţiunilor este într-o fază preliminară. Aşteptăm să vedem o ofertă clară din partea acţionarului minoritar al Hidroelectrica, pentru a ne putea formula un răspuns", a declarat ministrul de resort, Toma Petcu. 

AGERPRES