Fabrica Solectron din Romania este prima construita in fostul lagar comunist de catre concernul american. Din acest punct de vedere, alegerea Romaniei si a Timisoarei nu este deloc intamplatoare. „A contat, in primul rand, calitatea fortei de munca din acest oras universitar”, spune David Kynaston, presedintele Solectron Europa. „Faptul ca este asezat in vecinatatea granitei, fiind mai aproape de fabricile noastre din vestul Europei, a constituit de asemenea un avantaj”, adauga acesta. Constructia noii fabrici a inceput in iulie 1998, atunci cand Solectron a achizitionat de la o persoana fizicica locala un teren de 18.600 mp, situat la circa 10 km de oras.
Cu un personal initial de 100 de angajati, americanii au reusit sa ridice intr-un an de zile, pe o suprafata de 16,2 ha, cladirea propriu-zisa si sa monteze in interiorul acesteia sapte linii tehnologice necesare productiei de componente electronice.
Conducerea Solectron nu a avansat o cifra oficiala cu privire la costul total al investitiei, pana in acest moment, precizand doar faptul ca o linie tehnologica costa aproximativ 2,5 milioane dolari. Estimativ insa, tinand cont de costul celor sapte linii tehnologice (in total circa17,5 milioane dolari), la care se adauga costul cladirii si cel al terenului, se poate aprecia ca cifra finala a investitiei depaseste 20 milioane dolari.
Inaugurata la sfarsitul lunii octombrie, la fabrica de la Timisoara lucreaza in trei schimburi 1.000 de angajati calificati, multi dintre ei absolventi ai universitatii din localitate. Anticipand o crestere masiva a cererii de componente electronice, Solectron estimeaza crearea a inca 1.000 de locuri de munca, in urmatorii doi ani, la fabrica din Romania.
La Timisoara se fac piese pentru calculatoare
Reperele de inceput, elemente de hard pentru calculatoarele Compaq, se schimba in general o data la sase luni, uneori chiar mai repede, daca tinem seama de faptul ca in domeniul electronicii, uzura morala se instaleaza la intervale foarte mici de timp. Placile de calculator sunt asamblate automat, cu o viteza diferentiata de la o masina la alta, intre 23.000 si 50.000 de componente pe ora.
Productia este destinata pietei vest-europene de produse electronice, pe langa elemente pentru calculatoare, la Timisoara urmand sa se produca componente pentru telefonia mobila, echipamente de telecomunicatii sau de retea, sisteme de comanda etc. In privinta facilitatilor fiscale oferite firmei americane, ca si in cazul altor companii straine, Solectron nu a beneficiat de nici un fel de reduceri de taxe sau impozite din partea guvernului Romaniei. „Strategia noastra este construita pe resursele proprii. Nu obisnuim sa ne amestecam in politica guvernelor”, declara Wolf Michel, directorul executiv al unitatii din Romania. Infiintat in 1977, concernul american este liderul unei piete extrem de dinamice – cea a producatorilor de echipamente electronice – evaluata la 89,6 miliarde dolari in 1998 si estimata la 178 miliarde USD in 2001. Veniturile realizate de companie in anul fiscal 1999 s-au ridicat la circa 8,4 miliarde dolari, Solectron avand 37.000 de angajati, in 23 unitati, ce se intind pe o suprafata de peste 6,6 milioane metri patrati. In Europa, pe langa fabrica de la Timisoara, concernul american mai detine inca sapte unitati de productie, doua in Germania si cate una in Franta, Irlanda, Scotia, Suedia si Marea Britanie.
Printre primii zece clienti ai companiei, in 1999, se numara IBM, Hewlett-Packard, Motorola, Ericsson, Compaq.