'Pentru piaţa casnică, conform legii, este nevoie de o hotărâre de guvern care să precizeze preţul gazelor de la care se reia calendarul de reglementare. Considerăm că preţul de la care se reia este preţul la care s-a oprit în luna octombrie, respectiv preţul actual de 53,3 lei/MWh, ceea ce înseamnă că nu vom avea o creştere pe piaţa casnică reglementată până cel puţin la 1 iulie 2015, când vom avea noul calendar. Acest calendar care s-a stabilit acum este până în 2018, iar legea a prelungit până în 2021, ca urmare este necesară o reevaluare şi o reformare a termenelor din calendarul vechi. Consider că de la 1 ianuarie vom avea preţul de acum şi reînceperea calendarului de reglementare', a afirmat Niculae Havrileţ, la conferinţa 'Piaţa de energie în lumina noii legislaţii. Schimbări majore din 2015', organizată de BizEnergy şi BizLawyer.

Havrileţ a mai spus că din punct de vedere al ANRE de la 1 ianuarie 2015 va dispărea piaţa reglementată non-casnică.

Totodată, directorul general al Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că nu a existat un dezacord între România şi Comisia Europeană cu privire la extinderea termenului privind calendarul de liberalizare al preţului gazelor pentru populaţie de la finalul anului 2018 la 2021.

'A existat consultare prealabilă, au existat discuţii şi există şi acest acord', a precizat Gabriel Dumitraşcu.

Departamentul pentru Energie a anunţat, miercuri, că preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale.

Potrivit unui comunicat al DE, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), temele de discuţie fiind continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi abordări viitoare în privinţa liberalizării pieţei gazelor naturale.

'În ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora, cu ajutorul ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale. Până la data de 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte. În ceea ce priveşte liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015', se menţionează în comunicatul DE.

Referitor la situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie precizează că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

'Valorile preţurilor de referinţă pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 109 din data de 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 803/04.11.2014. Conform normelor legale în vigoare, aceste valori de referinţă sunt calculate în funcţie de evoluţiile preţurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013, prima jumătate a lui 2014 şi sunt corelate cu un coeficient de variaţie în funcţie de inflaţie', se mai spune în documentul citat.

Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.

SURSA: Agerpres