La ora 09.00 GMT, forintul ungar era cotat la 304,26 forinţi pentru un euro, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile se tranzacţiona cu 295 de forinţi pentru un euro.

Căderea monedei ungare în raport cu moneda euro este legată de îngrijorările crescute existente pe piaţă faţă de o eventuală retrogradare a Ungariei, din cauza noilor măsuri avute în vedere în sectorul bancar decătre guvernul de la Budapesta.
Săptămâna trecută, ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, a declarat că există un risc real ca o mare agenţie de rating să retrogradeze ratingul de ţară al Ungariei. În prezent, toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Moody’s şi Standard & Poor’s, atribuie Ungariei un rating cu o treaptă peste categoria junk.
O eventuală retrogradare ar creşte costurile de creditare ale Ungariei. Luna trecută guvernul ungar a propus o rambursare anticipată a creditelor în valută, în special a celor în franci elveţieni, contractate de persoanele fizice la un curs de schimb preferenţial. Aproximativ un milion de persoane au contractat înaintea crizei un împrumut în valută, în principal pentru a finanţa achiziţia unei proprietăţi imobiliare. Însă odată cu slăbirea monedei locale, ratele lunare au crescut ameninţând să sufoce gospodăriile.