Este un haos fără precedent în magazinele din Turcia. Situația a evoluat într-o manieră la care nimeni nu s-ar fi așteptat vreodată. Din cauza sărăciei, unele dintre cele mai cumpărate alimente, precum ciocolata, cafeaua, uleiul de floarea soarelui, brânzeturile, dar și fructele uscate au fost dotate cu sisteme antifurt.

Produsele au ajuns să se scumpească atât de mult încât sunt persoane care nu și le mai permit. În acest sens, proprietarii magazinelor au luat măsuri, scrie Kathimerini.

De menționat este faptul că situația economică din Turcia este dezastruoasă. Mai exact, devalorizarea lirei turcești a depășit 45-50% și, deși exporturile au crescut cu 17%, așa cum planificase Erdoğan, importurile au crescut cu 55%, lucru neanticipat de echipa economică a guvernului.

Chiar și turcii care au averi mari sunt puternic afectați de situația actuală, relatează postul de televiziune SKAI. De cealaltă parte, cetățenii de rând au ajuns într-o situație fără precedent. În doar o lună inflația a crescut cu 17%, conform unor date neoficiale.

Ce spune președintele Turciei despre actuala criză

Președintele Turciei declara recent că cetățenii trebuie să reziste, adăugând că ”cocoașa inflației” va mai dura ceva timp.

„O vreme va trebui să suportăm cocoașa inflației”, a recunoscut Erdoğan, adăugând și că guvernul său își va ține promisiunea de a lupta împotriva ei.

De cealaltă parte, fostul consilier al lui Erdoğan a subliniat faptul că declarațiile președintelui turc confirmă faptul că acesta nu poate face nimic în fața scumpirilor.

”Ne spune că vom avea o cocoașă a inflației și recunoaște că nu poate împiedica scumpirile. Acesta este motivul pentru care prețurile cresc… Erdoğan este ca un supermarket. Ne spune una, alta. Are tot ce cauți!”, a comentat ironic președintele partidului DEVA și fostul consilier al lui Erdoğan, Ali Babacan.

Amintim faptul că la începutul lunii ianuarie, cifrele aveau să prevestează dezastrul. Energia electrică s-a scumpit în Turcia cu 50% pentru gospodăriile cu consum redus și cu 100% pentru consumatorii comerciali cu cerere mare. Totodată, gazele naturale s-au scumpit și ele cu până la 50 de procente.

În ceea ce privește inflația anuală, în luna ianuarie, analiștii precizau că aceasta este la cote record, după o prăbușire a lirei turcești, ca urmare a politicii dezastruoase a președintelui Erdogan, care a redus dobânzile în mod artificial.

Inflația a înregistrat cea mai mare creștere din ultimul deceniu în Istanbul, unde prețurile din retail au crescut cu 9,65% în decembrie și cu 34,18% în tot anul. Totodată, prețurile la electrocasnice s-au majorat cu 20%, în timp ce la mâncare creșterea este de 15%.