De ceva ani, pe intreg teritoriul tarii a aparut o noua meserie, aceea de hacker. Indiferent ca cei ce isi asuma aceasta denumire isi folosesc cunostintele pentru a fura cateva informatii pe care altii ar plati bani grei sau pur si simplu fura produse de pe site-urile comerciale cu ajutorul cartilor de credit furate tot de pe Internet, acestia castiga bani buni ilegal, de multe ori chiar sub nasul politiei.
Chiar daca un hacker prins poate fi acuzat si de subminare nationala si cu toate ca surse din interiorul SRI declara ca tin sub observatie cei mai priceputi hackeri romani, autoritatile par a fi neputincioase in fata valului de „hoti virtuali” autohtoni.
„Am inceput prin a sparge serverele magazinelor virtuale pentru a fura cartile de credit folosite de catre straini la cumparaturi, apoi le foloseam eu pentru a cumpara introducand datele strainilor si adresa bunicii mele. Trimit la bunica, pentru ca daca apare politia, ea spune ca nu stie nimic despre acel colet, si nu cred ca politia va crede ca o batranica de 68 de ani stie, macar, sa pronunte corect cuvantul Internet”, ne spune H.D. „Acum am pusi deoparte 30.000 USD facuti intr-un an si astept un moment favorabil sa plec din tara. Cea mai tare lovitura am dat-o cand am subtilizat cateva informatii de pe serverul unei companii mari romanesti. Pentru acele informatii am primit 5.000 USD de la un om de afaceri, dintr-o companie concurenta”, ne mai explica acesta.
Pentru a ascunde urmele si pentru a fi siguri ca nu vor fi prinsi in flagrant, hackerii romani prefera sa isi stabileasca „cartierul general” intr-un Internet cafe. Aceste localuri au devenit in ultima vreme principalele zone de unde se pornesc atacurile informatice.
„Nu am nimic cu ei. Eu doar castig bani, nu este rolul meu sa ii prind. Vin seara de seara aici, dau bani grei si stau ore in sir la calculatoarele inchiriate. Vad ce fac, insa nu am cum sa le impun sa nu mai fure, daca ii dau afara sigur merg in alta sala si isi continua activitatile si, eventual, imi afecteaza si mie afacerea, blocand serverul de Internet si ma trezesc ca raman fara clienti”, ne-a declarat Dragos Radutean, patronul unui Internet cafe din Bucuresti.
Deoarece probele electronice nu pot fi folosite intr-un tribunal romanesc, foarte putini hackeri au putut fi retinuti si condamnati in ultimii sase ani. Singurii prinsi au fost aceia care au avut nesabuinta de a actiona „la vedere”, fara a-si ascunde identitatea, putand astfel fi prinsi in flagrant. Acestia sunt denumiti, de cei mai buni din bransa, „lameri”. „Cum politia si SRI nu pot face nimic impotriva noastra, se folosesc, ca orice roman, de orice tertip sa mai castige si ei ceva. La mine au venit trei civili si s-au legitimat ca politisti, desi sunt sigur ca erau ofiteri SRI. Stiau cu ce ma ocup si mi-au luat toate lucrurile de valoare pe care le comandasem de pe Internet cu tot cu calculatorul pe care il cumparasem din banii mei. Nu au facut ancheta si nici nu am mai auzit de ei de atunci. Cred ca si-au insusit ei bunurile care erau in valoare de aproximativ 7.000 USD.”
Oricum, pagubele facute de stat hackerilor sunt infime, mai ales ca oamenii legii nici nu au un cadru legal cu care sa actioneze.    

Site-uri ale hackerilor romani
Ca orice hackeri care se respecta, si cei romani si-au creat site-uri pe care comunica intre ei, se ajuta reciproc sau isi declara „victimele”.
Cele mai accesate site-uri din domeniu sunt:
https://mh-network.virtualave.net
https://www.crack2hack.org
https://www.geocities.com/proitrowarez
https://www.geocities.com/ppcosmin