Dupa cinci ani de procese, BNR, creditorul principal al BDF, reusise sa obtina i instanta lichidarea bancii. La numai o luna de zile intervine, isa, Guvernul Rominiei. Peste capul BNR si peste capul instantei de judecata, Executivul accepta sa dea curs propunerii actionarului majoritar al BDF: acceptarea efectuarii platii i contul debitelor pe care le are catre BNR si CEC, cu discount. Dintr-o datorie de peste 40 milioane de dolari, BDF va plati, astfel, numai 15 milioane de dolari si 25% din icasarile creantelor bancii din strainatate.
Liviu Mandler, presedintele BDF, recunoaste ca propunerile sale se regasesc i prevederile actului normativ adoptat de Guvern, asa cum au fost ele mediatizate, ca si elementele care au facut obiectul negocierilor cu oficialii romini. Este vorba despre cedarea, catre Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB), a creantelor pe care BDF le are de recuperat de la societati comerciale la care statul este actionar majoritar. Mandler spune ca sumele recuperate de ORCB se vor varsa i conturile creditorilor BDF.
Este cert ca interventia Guvernului este un act de implicare i domeniul bancar, pe care nici o lege romineasca nu-l permite. Precedentul a fost creat, isa, prin Ordonantele guvernamentale emise din 1998 icoace, pentru Bancorex si Banca Agricola. Daca pentru cele doua banci explicatiile oficialilor anuntau disponibilitatea autoritatilor de a-si asuma responsabilitatea asupra efectelor induse de actele normative care le-au obligat sa finanteze domenii aflate sub protectia statului (industria energetica si agricultura), i cazul BDF este o premiera de imixtiune i raporturile BNR – banca privata.
Decizie grea pentru Isarescu. Poate ultima
Desi adoptat de Guvern, actul normativ va vedea lumina tiparului la Monitorul Oficial dupa avizul favorabil al BNR. Atributii i acest sens are directia de supraveghere din BNR, condusa de viceguvernatorul Mihai Bogza. Bogza nu a fost un adept al renasterii BDF, dar acest lucru nu-l mai framinta pe presedintele BDF, care afirma: „Noroc ca Bogza nu este guvernator”, completind cu declaratia: „acum, guvernatorul are un act normativ care-i permite sa lase banca sa functioneze”. Ramine de vazut ce decizie va lua Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Este posibil ca hotarirea guvernatorului sa fie alterata de disensiunile care s-au creat i jurul mentinerii lui i aceasta functie si sa accepte un compromis.
Mandler declara ca daca Ordonanta devine aplicabila, iar datoriile catre marii creditori vor fi sterse prin plata cu discont, BDF are toate sansele sa renasca. Sub o alta denumire isa, fiind convins ca sub titulatura Dacia Felix ar avea mult de munca pentru schimbarea mentalitatii potentialilor clienti. Arin Stanescu, avocat la SC Reconversie si Valorificare Active, fost administrator al BDF, spune, la rindul sau: „Daca se aproba Ordonanta si daca BDF iese din procedura de lichidare, totul va depinde de actionari, de disponibilitatea lor de a aduce capital i banca, de management, pentru a face posibila revenirea bancii si recapatarea icrederii fata de clienti. Sigur ca acest lucru va dura. Dar, desi nu se poate trage semnul de egalitate itre BDF si Banca Agricola, totusi, itre cele doua banci exista multe similitudini. L