Miercuri, 4 august, a fost făcut public draftul privind rectificarea bugetară. Documentul elaborat de Ministerul Finanţelor şi făcut public de către premierul Florin Cîţu indică faptul că Executivul a suplimentat alocările bugetare cu numai 9 miliarde de lei.

Este de patru ori mai puţin decât cele 38 de miliarde de lei cerute.

Veste proastă pentru pensionarii din România!

Cea mai mare diminuare de buget din acest draft de rectificare bugetară se întâlneşte în dreptul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministerul condus de către Raluca Turcan, care are în subordine instituţiile ce plătesc pensiile din România sau ajutoarele sociale, va avea bugetul diminuat cu 2,78 miliarde de lei.

Mai exact, bugetul Ministerului Muncii va fi diminuat de la 53,805 miliarde de lei la 51,024 miliarde de lei.

Celelalte instituţii care mai au parte de tăieri, potrivit draftului de rectificare făcut public miercuri, sunt Curtea de Conturi şi Senatul. Este totuşi vorba de sume mult mai mici, comparativ cu tăierile de la Ministerul Muncii.

Curtea de Conturi va avea un buget mai mic cu 10 milioane de lei (de la 406,35 milioane lei la 396,35 milioane de lei), iar de la Senat se taie 4 milioane de lei (de la 236 milioane de lei la 232 milioane de lei).

Cel mai important minister, în contextul rectificării, este cel al Sănătăţii

La polul opus, cei mai mulţi bani merg către Ministerul Sănătăţii, în contextul luptei împotriva pandemiei. Bugetul acestui minister va fi majorat cu 3,52 miliarde de lei, ajungând astfel la 21,26 miliarde.

Alte sume importante vor mai merge la Ministerul de Finanţe – Acţiuni Generale (buget majorat cu puţin peste 3 miliarde de lei) şi la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice (buget majorat cu 1,84 miliarde de lei).

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, premierul Florin Cîţu a lansat un avertisment la adresa miniştrilor săi, în contextul discuţiilor despre rectificarea bugetară.

“Cer responsabiltate și performanță de la toți miniștrii.

Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți.

Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de socializare.