A fost publicat draftul rectificării bugetare. Ministerul Muncii, printre cele care pierd bani (DOCUMENT)

Rectificarea bugetară pe care o pregătește Guvernul este una pozitivă, așa cum arată draftul publicat miercuri de premier și pregătit de Ministerul Finanțelor.

Potrivit draftului, Ministerul Sănătății va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanțelor va primi peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării va primi peste 1,8 miliarde de lei.

În cadrul categoriei de instituții care primesc bani se numără și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (peste 7 milioane de lei), Ministerul Energiei (peste 6 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (peste 3 milioane de lei) și Ministerul Educației (peste 2 milioane de lei).

Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului vor primi și ele bani la rectificarea bugetară.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării nu vor primi niciun ban în plus la rectificarea bugetară, dar nu li se vor tăia nici din bani.

Instituțiile care pierd bani

Draftul pregătit de Ministerul de Finanțe arată că Ministerul Muncii va avea partea de cea mai mare tăiere din fonduri. Peste 2,7 milioane de lei vor fi tăiate de la Ministerul Muncii. Curtea de Conturi și Senatul vor avea și ele bugetele tăiate.

”Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1.000 mii lei prin majorarea veniturilor curente cu suma de 3.320.398 mii lei şi diminuarea subvenţiilor de la bugetul de stat cu suma de 3.319.398 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 1.000 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare. (2) Sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 28.293 mii lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 1.000 mii lei atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, excedentul majorându-se cu suma de 29.293 mii lei”, se arată în draftul OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că a făcut o primă variantă a rectificării bugetare şi curând va transmite documentul către liderii coaliţiei de guvernare.

”Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public şi atingerea tuturor ţintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, a transmis şeful Executivului.

Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată în luna august.

Documentul integral poate fi consultat aici.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin