Actele normative prin care se acorda subventii si ajutoare banesti populatiei la pretul gigacaloriei, emise din populismul caracteristic guvernelor de pana acum, nu au facut altceva decat sa amplifice blocajul financiar. In realitate, costul de productie si distributie a energiei termice este, in medie, 585.000 lei/Gcal. Diferenta intre 350.000 lei/Gcal, pret unic national de referinta pe care il plateste populatia, si costul total o suporta statul. Desi banii trebuiau sa ajunga la distribuitorii de apa calda si caldura o data cu facturarea consumatorilor, acestia nu au ajuns in buzunarul cui trebuia, nici astazi. In prezent, statul (bugetul de stat si bugetele locale) datoreaza societatilor distribuitoare a agentului termic peste 1.000 de miliarde de lei, reprezentand subventii si ajutoare banesti. In al doisprezecelea ceas, guvernul Nastase si-a dat seama ca bugetul statului nu mai poate suporta costul subventiilor. Astfel, la Palatul Victoria se coace in acest moment un act normativ prin care sa beneficieze de subventie numai categoriile sociale cu venituri foarte mici. „In functie de cat va fi stabilit venitul minim garantat pe economie, subventia va fi data numai acelora care au nevoie”, ne-a declarat Romeo Postelnicu, secretar de stat la Ministerul Administratiei Publice.
Pierderile din retea inregistrate de societatile de distributie a agentului termic ar putea fi diminuate prin montarea de contoare la consumatori. Astfel, orientarea sumelor alocate pana acum pentru subventii catre investitii in contorizarea retelelor de distributie este atat in folosul consumatorilor, care vor plati exact ce-au consumat, cat si in folosul distribuitorilor. „Montarea contoarelor la consumatori este foarte utila si pentru noi. Vom sti cat intra in punctul termic si cat intra in blocul de locuinte. Depistam, astfel, zonele cu pierderi mari si stabilim prioritatile pentru reparatii”, spune Gheorghe Dabela, directorul general al RADET Bucuresti.
Un calcul estimativ al costurilor ce se impun pentru contorizarea tuturor blocurilor de locuinte din Romania arata ca banii acordati pentru subventii ar fi rezolvat de mult aceasta problema. Conform estimarilor directorului executiv al Patronatului serviciilor publice, Gheorghe Fieraru, in Romania ar fi necesara montarea a peste 100.000 de contoare. Pretul unui contor pentru termoficare este in jur de 10 milioane lei. In functie de modificarile la instalatie, costul total ajunge la aproximativ 13 milioane lei, pentru fiecare contor montat. Deci, la nivelul intregii tari, sumele necesare s-ar ridica, numai pentru termoficare, la circa 1.300 miliarde lei, adica un pic mai mult decat datoreaza bugetul de stat si bugetele locale societatilor de distributie.
O hotarare de guvern din 1993 (H.G. nr. 348) privind contorizarea apei si a energiei termice la populatie prevedea clar demararea unei actiuni de contorizare. Cele in atributia carora intra suportarea costurilor sunt consiliile locale. Dar cum mai toate stau prost cu banii, pana in prezent doar cateva orase din tara au beneficiat de contorizare. „Daca se merge in ritmul actual, nici in 10 ani procesul de contorizare nu va fi incheiat”, precizeaza Gheorghe Fieraru.