Executivul spaniol impune mai multe sacrificii pentru a putea merge mai departe şi suporta aceeaşi criză, semnalează sâmbătă presa spaniolă, după ce guvernanţii au dezvăluit câteva dintre măsurile cuprinse în proiectul de buget pentru anul viitor.

Proiectul de buget prevede o creştere a impozitelor, elimină scutirea de taxe şi ajutoarele, scade investiţiile, generează mai multe datorii şi nu creează noi locuri de muncă, conchide cotidianul El Mundo, potrivit măsurilor anunţate de executiv. Şi cotidianul ABC consideră că executivul impozitează mai mult veniturile cele mai ridicate, pentru a-şi apropia stânga politică, şi creşte impozitul pe venit cu 2 puncte procentuale pentru veniturile de peste 120.000 de euro pe an, urmărind să încaseze 200 de milioane de euro la buget.

Impozitul va fi de 44% pentru venituri de la 120.000 de euro, şi de 45%, de la 175.000 de euro în sus, precizează şi cotidianul El Pais. De asemenea, cotidianul spaniol menţionează că de aceste măsuri vor fi afectaţi 100.000 de contribuabili în 2011, iar potrivit aceluiaşi proiect de buget, guvernanţii consideră că rata şomajului va ajunge la 19,3%. Guvernul creşte impozitele pentru cei care câştigă cel mai mult, şi nu exclude noi creşteri fiscale, semnalează şi cotidianul La Razon, după ce executivul a inclus în proiectul de buget pentru anul viitor o creştere a impozitelor pentru veniturile cele mai ridicate.

La rândul său, cotidianul catalan El Periodico remarcă de asemenea faptul că guvernul a decis să crească impozitele pentru bogaţi în speranţa că va putea strânge la buget 300 de milioane de euro şi precizează cum impozitele pentru veniturile ridicate vor creşte cu până la 2 puncte procentuale de anul viitor.

SURSA: Agerpres