“Dacă este vorba despre mare, despre pescuit, despre politica maritimă, am şi veşti bune. Pregătim împreună cu Guvernul României o reformă a politicii noastre comune de pescuit şi cred că aceasta va aduce un mai mare grad de durabilitate acestui sector, dar şi prosperitate în sectorul piscicol şi marin, în general vreau să spun că România este un stat-membru extrem de important pentru noi, pentru că deschide Uniunii Europene poarta către Marea Neagră. Mă aflu aici să fac tot ce îmi stă în putere pentru a avea un nou număr de locuri de muncă ‘albastre’ pe Marea Neagră.
Al doilea lucru asupra căruia vreau să stărui îl reprezintă finanţarea, banii pur şi simplu. Am discutat cu domnul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia posibilităţi de a creşte rata de absorbţie a fondurilor noastre pentru pescuit destinate României. Sunt optimistă pentru că anul acesta se întrevede o îmbunătăţire reală”, a spus Damanaki, după întâlnirea oficială pe care a avut-o cu ministrul Agriculturii român.

Damanaki a menţionat, totodată, că, în urma discuţiilor avute cu Stelian Fuia, s-au stabilit anumite aspecte privind realizarea de inspecţii comune, dar şi cu ajutorul altor state terţe. “Mă aflu aici pentru a facilita inspecţii comune, mijloace de control comune a celorlalte state membre pe Marea Neagră. Evident, avem nevoie şi de statele vecine, nu doar de statele membre ale Uniunii, când vorbim despre Marea Neagră.
Sunt foarte fericită să aflu că deja domnul ministru a făcut foarte multe lucruri pentru a întări colaborarea între cele două state UE de pe Marea Neagră – România şi Bulgaria. Cred că în astfel de vremuri dificile, în vremuri de criză, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne păstra unitatea europeană”, a spus comisarul european.

Maria Damanaki efectuează, joi, o vizită oficială în România, urmând să aibă întâlniri cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, cu ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.