La propunerea oficială a Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 02 iunie 2022, proiectul ordonanței de urgență privind înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

„E bine să existe o agenție specializată pentru că lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul pacienților la servicii de sănătate.

Instituția va fi condusă de un președinte interimar pe care – conform acordului cu Comisia Europeană -, Ministerul Sănătății trebuie să îl desemneze pentru o perioadă de șase luni iar până la finalul anului, această agenție ar trebui să aibă cel puțin 52 de posturi ocupate.

E nevoie de oameni bine pregătiți care să ducă la bun sfârșit dezvoltarea infrastructurii în Sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ce este Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate?

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va fi o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății și va avea drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

Aceata va avea ca obiective principale preluarea, continuarea și finalizarea celor trei proiecte de construcție a spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova și preluarea a cel puțin trei proiecte de construcție de unități spitalicești din lista de 25 de investiții în infrastructura publică nouă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, instituția respectivă trebuie să asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate.

Înființarea și operaționalizarea unei agenții specializate în investițiile din domeniul sănătății este prevăzută în cadrul Componentei C12, Sănătate, a Pilonului V, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, din Planul Național de Redresare și Reziliență, ca una dintre principalele măsuri, scrie într-un comunicat de presă emis astăzi de Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila susține ferm că este important să avem o structură ca ANDIS în România

„Am fost anunțat încă de zilele trecute acest fapt, că urmează să intre în dezbatere și pentru aprobarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care face posibilă funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, ANDIS, pe scurt.

(…) Este important să avem o astfel de structură, este important însă să găsim și mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialiști și rămânerea acelor specialiști în structurile acestei agenții.

Până la urmă, o structură fără profesioniști nu poate să își îndeplinească rolul și cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil. (…) Ţinta finală de maturizare a funcționării acestei agenții este pentru anul 2026, deci chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă 78 de posturi, minimum 78 de posturi.

Cred că este esențial să găsim împreună cele mai bune soluții încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenție să poată să beneficieze, pe de o parte, de traininguri și consultanțe care sunt prevăzute în PNRR, dar și să rămână și să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătății și cu alte autorități publice interesate, fie că discutăm de autorități centrale, fie că discutăm de autorități locale, investițiile în sănătate.

Nu avem altceva de făcut decât să încercăm să dăm soluții și să încercăm, împreună cu ceilalți membri ai Guvernului, să putem să le materializăm în scopul de a avea o agenție funcțională în perioada următoare”, a spus Alexandru Rafila în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței de guvern de astăzi.