În acest context, ministrul Mediului a avut marţi, la Bruxelles, o serie de discuţii atât cu comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, cât şi cu comisarul european pentru acţiune climatică şi energie, Miguel Arias Cańete. 

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, ministrul român al Mediului a discutat cu comisarul Karmenu Vella despre principalele obiective pe care le are România, la nivel european, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, respectiv atingerea obiectivelor de reciclare şi instrumentele economice necesare, situaţia şi problemele legate de închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri neconforme, municipale şi industriale periculoase şi nepericuloase, stadiul elaborării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), poluarea la nivelul marilor oraşe şi situaţia instalaţiilor mari de ardere (termocentrale). 

'În ceea ce priveşte situaţia în care se află România din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul român al mediului a reiterat faptul că suntem preocupaţi de a indentifica cele mai bune soluţii, printre acestea aflându-se şi măsura recent promovată referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deşeurilor într-o contribuţie plătită pentru neîndeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de România ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas în lista de măsuri pe care o are în vedere Ministerul Mediului', se menţionează în comunicatul citat. 

Totodată, un alt subiect a vizat stadiul elaborării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi alternativa pe care autorităţile române o au în vedere ca modalitate de gestionare eficientă a deşeurilor, în linie cu prevederile europene. 

'Deşi se află în întârziere, data până la care trebuia finalizat fiind 31 decembrie 2016, ministrul Mediului a dat asigurări că, împreună cu celelalte autorităţi publice centrale şi locale implicate, va fi luată cea mai bună decizie în ceea ce priveşte măsurile şi acţiunile necesare atingerii obiectivelor de reciclare. Varianta abordată în discuţie implică şi existenţa unor instalaţii de incinerare cu recuperare de energie termică şi electrică, aceasta fiind în concordanţă cu standardele europene referitoare la protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei', precizează Ministerul Mediului. 

Pe agenda discuţiilor dintre oficialul român şi cei doi comisari europeni s-a mai aflat subiectul poluării, cu situaţia în care se află municipiile Bucureşti, Iaşi şi Braşov pentru care s-a declanşat procedura de infringement. 

Ministrul Mediului a dat asigurări că există şi vor fi folosite sursele de finanţare pentru modernizarea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului prin care sunt furnizate informaţii corecte referitoare la calitatea aerului. Mai mult, acestea vor fi însoţite şi de un alt set de măsuri menite să contribuie la scăderea gradului de poluare: realizarea de piste pentru biciclete, înfiinţarea de perdele forestiere, susţinerea autorităţilor locale în implementarea proiectelor pentru achiziţia de autobuze electrice, etc. 

În ceea ce priveşte instalaţiile mari de ardere pentru care termenul de conformare cu prevederile Directivei IED era 2012-2013, Daniel Constantin a susţinut că autoritatea de mediu este preocupată de posibilitatea accesării de fonduri atât structurale, cât şi din bugetul naţional care să asigure existenţa unor instalaţii conforme şi cât mai puţin poluante. 

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii avută cu comisarul Miguel Arias Cańete, principalele subiecte abordate au punctat priorităţile noului Guvern şi dosarele legislative în discuţie la nivel european referitoare la schimbările climatice şi energie. 

'Prima problematică s-a axat pe discuţiile referitoare la Acordul de la Paris şi modul în care politicile UE şi cele naţionale trebuie să aibă în vedere obiectivele acestuia. Ministrul Mediului a subliniat atenţia pe care România o acordă finalizării procesului intern de ratificare a Acordului de la Paris. Proiectul de Lege a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi în prezent se află la Senat. Cel de-al doilea subiect deschis a vizat dosarele legislative în discuţie la nivel european referitoare la schimbările climatice şi energie, care vor asigura cadrul legal pentru implementarea angajamentului UE şi a Statelor Membre sub Acordul de la Paris. Ministrul Mediului a prezentat, pe scurt, aspectele importante pentru România pentru dosarele legislative aflate în dezbatere la nivel European', notează Ministerul Mediului. 

Comisarul european a punctat obligaţia statelor membre de a prezenta, până la 1 ianuarie 2018, un proiect de plan naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

SURSA: Agerpres