Fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor, critică dur Guvernul condus de Ludovic Orban, care ar fi distrus un program de care beneficiau anual zeci de mii de familii tinere. Este vorba despre programul „Prima Casă”, de care vor putea beneficia în acest an, din cauza alocărilor prea mici, numai 2.100 de familii în loc de circa 30.000 cât era pe vremea guvernării PSD, spune Fifor.

Social-democratul explică că acest program era „principalul stimul care îi determina pe unii tineri să opteze să rămână în țară” şi îi blamează pe cei din PNL pentru că „luptă cu atâta înverșunare împotriva cetățenilor acestei țări”.

În plus, Mihai Fifor subliniază că tăierea drastică a alocărilor pentru Prima Casă va lovi puternic şi în piaţa construcţiilor, creditele prin acest program guvernamental reprezentând circa 45% din totalul creditelor ipotecare, care au o influență directă asupra pieței construcțiilor.

„Cinismul şi lipsa de scrupule a liberalilor par fără sfârşit, „România normală” promisă fiind, la rândul său, doar o altă probă de ironie amară”, îşi încheie Mihai Fifor postarea de pe pagina sa de Facebook.

Mesajul integral al lui Mihai Fifor

Guvernul PNL a mai distrus un program, de care beneficiau anual zeci de mii de familii tinere. Guvernul PNL a alocat pentru Programul „Prima Casă” doar 200 de milioane de lei în anul 2020. Asta înseamnă că doar 2.100 de familii de tineri își vor putea cumpăra o casă prin acest program, față de perioada guvernelor PSD, când anual erau circa 30.000 de tinere familii obțineau credite avantajoase prin acest program.

Subfinanțarea din acest an înseamnă practic oprirea programului.

Zi de zi ne întrebăm ce rău le-au făcut românii celor de la PNL, încât liberalii luptă cu atâta înverșunare împotriva cetățenilor acestei țări. Zilnic aflăm că o categorie socială a primit o nouă lovitură din partea PNL, că s-a mai tăiat ceva sau nu se va da un drept câștigat. Într-o zi se taie investițiile la autostrăzi sau PNDL, în altă zi PNL anunță că nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor, apoi aflăm că pensionarii și profesorii nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie, deși aceste drepturi au fost câștigate prin lege, cu alte cuvinte le sunt tăiate acele sume de bani, iar acum primesc și tinerii o lovitură din partea PNL: programul „Prima Casă“ nu mai primește finanțarea necesară, fiind practic în moarte clinică.

Acesta este răspunsul cinic al PNL la problema plecării tinerilor din țară! Posibilitatea de a-și cumpăra o locuință și de a se „așeza” la casa lor în România era principalul stimul care îi determina pe unii tineri să opteze să rămână în țară.

Tinerii care nu vor avea norocul să se numere în primii 2.100 de aplicanți vor fi obligați să scoată în plus din buzunar peste 100.000 de lei! Atât vor plăti în plus tinerii care își vor cumpăra o locuință de pe piața liberă. La fel, tinerii vor plăti sume mult mai mari pentru dobânzi. La perioada de rambursare de 30 de ani, vor trebui să plătească dobânzi cu 107.325 lei mai mult, la un credit mediu de 60.000 de euro. Prin această măsură, Guvernul PNL dă o lovitură puternică și pieței construcțiilor, având în vedere că, creditele prin Prima Casă reprezentau circa 45% din totalul creditelor ipotecare care au o influență directă asupra pieței construcțiilor.

Cinismul şi lipsa de scrupule a liberalilor par fără sfârşit, „România normală” promisă fiind, la rândul său, doar o altă probă de ironie amară.”