Realizarile Executivului se refera, in primul rand, la cresterea sustinuta a productiei industriale, crestere de aproape 11% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a volumului exporturilor, care au batut toate recordurile postdecembriste, si la aducerea ratei somajului la numai 8,1% la sfarsitul lunii august, de la 10,8% la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut. Totodata a reusit infiintarea, pe parcursul primelor sapte luni, a 124.800 de noi locuri de munca, vcifra ce depaseste cele 120.000 locuri promise cu ocazia prezentarii programului de guvernare. In realitate, cresterea spectaculoasa a numarului de angajati din economie nu se datoreaza, decat in mica masura, infiintarii de noi locuri de munca, ci reactivarii celor existente. „Cresterea productiei industriale a necesitat extinderea capacitatilor de productie existente, lucru posibil prin cresterea numarului de angajati”, considera analistul economic Lucian Albu. Restructurarea ramurilor neperformante se soldeaza cu o crestere pe termen scurt a somajului, iar investitiile pentru crearea de noi capacitati de productie sau modernizarea celor existente necesita un efort financiar mult superior investitiilor realizate in primele sapte luni.
Cresterea numarului de angajati s-a inregistrat in majoritatea ramurilor industriale, inclusiv in domenii in care anii trecuti se efectuasera reduceri de personal. In domeniul extractiv, de exemplu, numarul de salariati a crescut de la inceputul anului cu 1.500, iar numarul de salariati in metalurgie s-a majorat cu 3.200. Si in administratia publica s-a inregistrat o crestere a numarului de salariati, in sapte luni fiind angajate suplimentar 2.400 de persoane. In schimb, in aceeasi perioada aproape 8.000 de persoane au iesit din sistemul de invatamant si 6.700 din cel de sanatate si asistenta sociala.
Lipsa restructurarii ascunde somajul
Scaderea somajului la aproape 8% este o performanta, tarile cu economii in tranzitie confruntan-du-se cu un somaj mult mai ridicat. In Polonia, somajul afecteaza peste 16% din populatia activa, in Slovacia aproape 19%, iar in Croatia 15%. Performanta Romaniei, care a reusit sa tina sub control fenomenul somajului, se explica prin efortul sustinut de a mentine in functiune vechile fabrici. Reversul medaliei il constituie nivelul de salarizare practicat in economia romaneasca comparativ cu statele vecine. In timp ce la noi salariul mediu net in luna iulie a acestui an reprezinta echivalentul a 100 USD, in Polonia acesta este de circa 700 USD/luna si 400 USD/luna in Slovacia. Salariile foarte mici favorizeaza dezvoltarea ramurilor industriale cu valoare adaugata mica. Numarul angajatilor din ramura confectii, textile, incaltaminte a crescut de la inceputul anului cu 2,4%, prin infiintarea a 10.300 noi locuri de munca. Lucrul in lohn este profitabil, investitiile pentru crearea unui loc de munca sunt minime, cifra de afaceri in ramura confectiilor crescand cu 8,2% in primele sapte luni ale anului.
Un factor care a contribuit la cresterea numarului de angajati l-a constituit si presiunea exercitata asupra agentilor economici pentru diminuarea muncii la negru. Astfel se explica cresterea cu 16.100 a contractelor de munca din comertul cu ridicata si amanuntul, pe parcursul a numai sapte luni, in timp ce volumul cifrei de afaceri a scazut cu 2,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.     

Evolutii contradictorii

Scaderea ratei somajului in perioada ianuarie – august 2001 s-a datorat relansarii productiei industriale, a investitilor din sectorul de constructii, precum si angajarilor efectuate in activitatile sezoniere din perioada primavara-toamna.
Evolutia numarului de salariati in cateva sectoare de activitate este relevanta pentru piata muncii:
· In constructii s-a inregistrat cea mai mare crestere: 48.300 de noi angajati de la inceputul anului, pe masura intensificarii investitiilor.
· In agricultura au fost angajate 22.400 de persoane, fenomen care se inregistreaza in fiecare sezon.
· O crestere spectaculoasa a numarului de salariati, cu 16.100 de persoane, s-a inregistrat in domeniul comertului, cu toate ca cifra de afaceri a scazut de anul trecut.
· S-au mai inregistrat cresteri ale numarului salariatilor salariatilor din industria extractiva, metalurgie, confectii si materiale de constructii, precum si al celor din administratia publica.
· Cele mai reduceri de personal s-au consemnat in invatamant si sanatate, totalizand 14.600 de salariati.