Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii de shrinkflație

Guvernul Ciolacu a finalizat ordinul privind primele măsuri împotriva unei practici înșelătoare tot mai des întâlnite în retail: shrinkflatie. Comercianții vor fi obligați să informeze cumpărătorii dacă gramajul produsului a fost schimbat sau nu, astfel încât românii să nu mai achiziționeze produse la același preț, dar cu un gramaj mai mic.

Premierul Marcel Ciolacu a adus această practică în atenția publicului, denumind-o „o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”. El a descris shrinkflatia ca fiind o scumpire „camuflată” și nejustificată economic, sub un ambalaj similar. Astfel, după anunțul făcut de premierul Ciolacu săptămâna trecută, apar și primele decizii.

Noi obligații pentru comercianți

Conform unei noi propuneri legislative, comercianții care vând produse preambalate cu cantitatea modificată vor fi obligați să pună un afiș prin care să informeze cumpărătorii despre acest lucru, chiar dacă prețul rămâne același.

Afișul trebuie să fie vizibil, lizibil și de aceeași dimensiune cu restul informațiilor de pe ambalaj, pe toată durata perioadei de vânzare a produselor.

Producătorii au început să scoată pe piață produse cu un alt gramaj, mai mic sau mai mare, decât cel prevăzut în actele normative privind plafonarea adaosului comercial.

Această practică de shrinkflation a apărut în România cu precădere după ce Guvernul a limitat, la propunerea PSD, adaosul comercial la alimentele de bază ți a evita creșteri de prețuri nejustificate. Măsură s-a constatat a fi foarte eficientă având în vedere că prețurile la unele alimente de bază s-au ieftinit și cu 30%.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent. Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus Marcel Ciolacu.

Astfel, producătorii au redus subtil gramajul produselor, fără să ajusteze prețurile. În multe cazuri, ambalajul rămâne neschimbat pentru a evita suspiciuni.

Astfel, produsul rămâne la același preț, dar cu o cantitate mai mică, ceea ce afectează direct consumatorii. În cazul produselor din lista cu adaos comercial plafonat, practic produsele sunt scoase de sub reglementările introduse de Executiv.

Guvernul Romaniei, sedinta Guvern
SURSA FOTO: Facebook/Guvernul Romaniei

Stabilizarea prețurilor la produsele alimentare

Limitarea adaosului comercial a dus la unele fluctuații sezoniere ale prețurilor la alimente, dată fiind plafonarea marjei adăugată de comercianți la prețurile stabilite de producători în condiții concurențiale.

Această măsură a redus speculațiile de pe piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare. Această politică economică a avut un impact pozitiv asupra temperării inflației generale.

Această practică nu numai că subminează încrederea consumatorilor, dar poate și să le afecteze bugetul. Este important ca autoritățile:

  • să continue să monitorizeze aceste practici
  • să impună reguli clare pentru a proteja interesele consumatorilor și a menține transparența în piață

Social-democrații consideră că, în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe, este crucial să existe un mecanism de protecție socială. Acesta trebuie să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent.

alimente, magazin, supermarket, cos de cumparaturi
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

România preia modelul francez

Aceste reglementări de combatere a shrinkflatiei există și în Franța.

Începând din iulie, comercianții francezi vor trebui să afișeze timp de două luni informații referitoare la diminuarea cantității produselor alimentare și a altor bunuri de consum obișnuite. Aici intră, de exemplu, detergentul. Acest lucru conduce la o creștere a prețului unitar, au anunțat autoritățile franceze.

Retailerii din Franța vor fi obligați să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor este redusă fără o scădere corespunzătoare a prețurilor, în lupta împotriva shrinkflației.