Așadar, Guvernul a aprobat un proiect de lege care vizează un impozit pentru profitul marilor companii cu o cotă minimă de 15%. Este vorba despre marile grupuri sau întreprinderi multinaţionale şi naţionale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puţin 750 de milioane de euro.

Guvernul a aprobat un impozit cu o cotă minimă de 15% pentru marile companii

Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională directiva UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni în Uniune.

De asemenea, directiva urmăreşte conţinutul şi structura regulilor model ale OCDE, conform unui comunicat.

„Această reformă urmăreşte să stabilească o limită privind concurenţa în ceea ce priveşte cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părţi a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicţii cu impozitare zero sau foarte scăzută se vor crea condiţii de concurenţă echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea”, este scris în comunicatul respectiv.

Marcel Ciolacu a spus că impozitarea marilor companii este bună

Amintim că Marcel Ciolacu a susținut impozitarea acestor mari companii este o măsură bună. În opinia premierului, nu este potrivit să se renunţe la această impozitare.

„Eu cred că este o măsură bună, am şi comunicat şi cu reprezentanţii marilor companii. Eu nu pot să accept ca după 15 ani, anumite companii care au fost timp de 15 ani în pierderi să continue această practică. Sunt şi companii ale statului român care sunt în pierderi şi poate dacă cred că după 32 de ani de democraţie, ar fi cazul să facem curăţenie şi acolo”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În schimb, el a admis că noi măsuri nu vor fi luate în perioada imediat următoare. Guvernul abia a adoptat ordonanţa privind măsurile fiscale. Este nevoie de consecvenţă, a adăugat prim-ministrul.

„Eu cred că partenerii de coaliţie de la PNL sunt nişte oameni serioşi, ca şi noi, cei de la PSD. Nu putem veni cu alte măsuri şi alte modificări, după ce a fost promulgată acum câteva zile. Trebuie să fim oameni serioşi şi consecvenţi”, a spus Marcel Ciolacu.