Guvernul a aprobat sâmbătă ”schema ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă, manifestat în anul agricol 2011 -2012, asupra culturilor agricole”. Potrivit actului normativ, ajutorul de minimis este în valoare de 100 de lei noi la hectar și se acordă celor care cultivă între 1 și maximum 10 hectare de teren agricol.
Este vorba de personae fizice, personae fizice autorizate, intreprinderi mici, intreprinderi familiale, constituite conform Ordonanţei de urgenţă nr. 44 din 2008, precum şi orice alte forme associative, cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii, care lucrează maximum 10 ha de teren agricol. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale estimează că vor primi acest ajutor financiar circa 600 de mii de fermieri, care cultivă în total circa 1,9 milioane de hectare. Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constatntin, valoarea totală a sprijinului este estimată la 42,8 milioane de euro. ”Banii sunt prevăzuţi în bugetul anului 2012, o parte dintre ei, o parte în primele luni ale anului 2013. Cererile se depun, aşa cum au fost şi în cazul celorlalte scheme de minimis, la direcţiile pentru agricultură, până la data de 15 octombrie 2012, sprijinul financiar începând a fi acordat către fermieri la data de 1 noiembrie 2012”- a precizat Daniel Constantin( Citiți în ediția tipărită a Revistei Capital ce condiții trebuie să îndeplinească micii agricultori, ce documente trebuie să întocmească și unde trebuie să le depună, pentru a putea primi acest sprijin financiar de 100 de lei/ha ).

Credite pentru reluarea producției

Tot în ședința de sâmbătă, Guvernul a aprobat și actul normativ privind garantarea în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Este vorba de o hotărâre de guvern care modifică normele de aplicare ale Legii 218 din 2005,  precum și Legea 329 din 2009 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 79 din 2009. În legătură cu această hotărâre, Daniel Constantin a declarat: ””Prin acest act normativ dorim să mărim numărul de beneficiari ai fondului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, mai exact, a acelor beneficiari ai finanţării nerambursabile pe grupurile de acţiune locală şi pe organizaţiile de udători. Aceştia pot beneficia, prin această hotărâre, de garanţia fondului de garantare, în scopul încasării avansurilor din contractele de finanţare nerambursabile încheiate cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Conform regulamentului european, conform ghidului solicitantului, pentru a încasa acele avansuri de la Agenţia de Plăţi fermierii au nevoie de o garanţie. Pentru a nu-i pune în dificultate şi pentru a nu întârzia începerea lucrărilor de către aceşti beneficiari sau chiar rezilierea contractului, datorită faptului că nu au garanţii vizavi de care trebuie să se certifice în faţa Agenţiei de Plăţi, le-am oferit posibilitatea să meargă la Fondul de Garantare, să obţină aceste garanţii guvernamentale, pe baza cărora toate proiectele vor fi deblocate începând din zilele următoare şi investiţiile se vor face pe cele două categorii”.