'În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul procedural fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale, s-a schimbat denumirea acesteia în Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Deci, este legată de autorizarea caselor de marcat cu jurnal electronic pe grupe de contribuabili şi introducerea în sarcina utilizatorilor a obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale şi redarea transmiterii de date fiscale către ANAF. Ordonanţa este preponderent tehnică. Vă vom comunica ulterior informaţii cu privire la termenul de la care se aplică această obligaţie', a afirmat Calotă.

Oficialul Guvernului a precizat că discuţiile pe marginea Loteriei fiscale şi a creării unor baze de date cu toate conturile din bănci vor fi reluate, probabil, în luna ianuarie.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a publicat pe propria pagină de Internet proiectul de Ordonanţă de Guvern care are ca scop reducere evaziunii fiscale, în care se stipula că un număr de 1.311 companii, cărora Fiscul le-a acordat calitatea de mari contribuabili, vor avea obligaţia să utilizeze de la 1 ianuarie 2016 numai case de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat fiscale cu rola de hârtie.

Astfel, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii – în număr de 15.387 – vor avea această obligaţie începând cu data de 1 aprilie 2016, iar contribuabilii mici – de la 1 august 2016.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă prevede, de asemenea, autorizarea de către Comisie numai a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic începând cu data de 1 iulie 2015 şi interzicerea comercializării aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal pe suport de hârtie începând cu data de 1 octombrie 2015.

Potrivit MFP, această înlocuire etapizată va permite atât importatorilor cât şi distribuitorilor să-şi lichideze stocurile de modele vechi şi să obţină avizul tehnic favorabil şi autorizaţia de distribuţie pentru noile modele cât şi utilizatorilor să-şi achiziţioneze în timp noile aparate, fără pierderi financiare şi fără perturbarea activităţii comerciale.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic şi conectarea cu ANAF are scopul să asigure condiţii pentru concurenţă loială între contribuabili, să îmbunătăţească activitatea de control şi să asigure pârghiile necesare reducerii evaziunii fiscale în domeniile comerţului cu amănuntul şi serviciilor. O astfel de măsură a fost luată de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croaţia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia.

În conţinutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Modificarea are în vedere corelarea cu legislaţia privind Codul fiscal (prevederile pentru deducerea taxei pe valoarea adăugată care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate).

AGERPRES