Guvernul a aprobat ordonanţele prin care efectuează prima rectificare bugetară din acest an, introduce impozitul minim forfetar şi limitează unele sporuri salariale, documentele urmând să fie transmise spre analiză Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Premierul Emil Boc a declarat, înaintea şedinţei de guvern, că actele normative vor fi transmise cât mai repede celor două instituţii, pentru a fi analizate înaintea semnării acordului de împrumut, informează Mediafax.

 40% dintre firmele din România, strivite de impozit

Micii întreprinzători care şi-au creat afaceri de familie şi eventual şi-au luat şi o maşină în leasing pe firmă riscă să fie ucişi de măsurile fiscale anunţate de Guvern.

Impozitul „pe pierdere” se va aplica firmelor care au cifră de afaceri sub 216.600 de lei pe an, însă multe din acestea sunt afaceri de genul buticurilor de cartier, cu doi-trei angajaţi, şi aceştia membri ai familiei, şi care funcţionează la limita rentabilităţii. Pentru astfel de firme, o taxă suplimentară de 6.500 de lei pe an ar însemna falimentul.

Cota impozitului va fi în sumă fixă, iar clasificarea se va face în funcţie de cifra de afaceri:

 

  • cifră de afaceri sub 12.000 euro: impozit de 500 euro

  • cifră de afaceri între 12.000-50.000 euro: impozit de 1.000 euro

  • cifră de afaceri între 50.000-100.000 euro: impozit de 1.500 euro

  • cifră de afaceri între 100.000-un milion euro: impozit de 2.000 euro

  • cifră de afaceri între 1-5 milioane euro: impozit de 2.500 euro

  • cifră de afaceri între 5-30 milioane euro: impozit de 5.000 euro

  • cifră de afaceri peste 30 milioane euro: impozit de 10.000 euro

Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit trezoreria statului, fundaţiile române constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase, pentru veniturile obţinute din activităti economice care sunt utilizate pentru susţinerea activităţilor cu scop caritabil, instituţiile de învăţământ particular acreditate sau asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari.

De la plata impozitului mai sunt scutite organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale pentru anumite tipuri de venituri.

TVA-ul şi cota unică de impozitare rămân neschimbate

Tot în şedinţa de Guvern care a avut loc astăzi, Executivul a hotărât ca Taxa pe Valoare Adăugată precum şi cota unică de impozitare să rămână neschimbate.

Pogea: Rectificarea şi noul sistem fiscal cresc veniturile cu 315 mil. euro

Prima rectificare bugetară din 2009 şi măsurile financiare aprobate,de Guvern, precum limitarea deductibilităţii TVA şi introducerea impozitului forfetar, vor creşte veniturile bugetare cu 0,25% din PIB, reprezentând circa 315 milioane euro, potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea.

El a anunţat, la finalul şedinţei de guvern, că prin măsurile adoptate de Executiv a fost efectuată o reducere a cheltuielilor bugetare cu 0,85% din PIB şi o creştere a veniturilor estimate cu 0,25% din PIB (echivalent a aproximativ 315 milioane euro).

Rectificarea a fost realizată în condiţiile unei ajustări în jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei, şi a unei creşteri economice de -4%.

Ministrul a anunţat totodată că Guvernul estimează că va încasa în acest an un plus de venituri de peste 350 milioane lei prin introducerea, de la 1 mai, a impozitului forfetar aplicat firmelor.

Sursa: mediafax