Ministerul Muncii și Solidarității Sociale informează că decizia luată de Executiv urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ al dialogului social, în vederea creșterii numărului de contracte colective muncă și a protejării resurselor, dar și a lucrătorilor.

Elaborarea actului normativ a urmărit respectarea mai multor principii

Potrivit informațiilor transmise de autorități, elaborarea actului normativ a urmărit mai multor principii.

„Elaborarea actului normativ a urmărit respectarea unor principii, din care amintim:

  • sectoarele de activitate trebuie să fie distincte din punct de vedere al domeniului de activitate şi omogene din punct de vedere al structurii lor;
  • criteriul de bază pentru definirea sectoarelor este Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională – Cod CAEN din patru cifre;
  • negocierile colective sunt libere şi voluntare, inclusiv în privinţa stabilirii nivelurilor sectoriale la care partenerii sociali doresc să negocieze un contract colectiv de muncă;
  • posibilitatea federaţiei sindicale sau patronale de a deveni reprezentativă în mai multe sectoare de activitate, ceea ce conferă dreptul de a negocia mai multe contracte colective de muncă la nivelul diferitelor sectoare de activitate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de reprezentativitate pentru fiecare sector de activitate în parte”, a transmis Ministerul Muncii într-un comunicat.

Revizuirea sectoarelor de negociere colectivă este prevăzută în PNRR

Revizuirea sectoarelor de negociere colectivă este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență – Jalonul 449  (Componenta 14. Buna guvernanță –  Reforma I4. Creșterea capacității organizațiilor societății civile de stimulare a cetățeniei active, de implicare profesionistă în planificarea și implementarea politicilor publice privind drepturile sociale), ca bază pentru contractul colectiv la nivel de sector de activitate, dar și în noua Lege a dialogului social, adoptată anul trecut, în luna decembrie (Legea nr. 367/2022), amintește sursa menționată.

A fost înregistrat un număr record de contracte de muncă în România

În altă ordine de idei, Marius Budăi a transmis luna trecută că a fost înregistrat un număr de 6.710.480 contracte de muncă la data de 20 februarie 2023.

„Număr record de contracte de muncă în România: 6.710.480! Ceea ce demonstrează, încă o dată, că măsura taxării contractelor part-time (cu excepțiile deja știute) a avut un efect benefic pentru angajații ale căror contracte s-au transformat în unele cu normă întreagă! Fapte, nu vorbe goale, nu ipocrizie!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.