Acţiunile BASF SE au scăzut după ce a detaliat planurile de reducere a 2.600 de posturi la nivel global, punând capăt anticipat unui program de răscumpărare de acţiuni generată de deteriorarea economiei mondiale pe fondul crizei energetice din Europa, relatează publicația Bloomberg.

BASF închide o serie de fabrici mari consumatoare de energie

Compania, care îşi reduce forţa de muncă cu aproximativ 2% până în anul 2024, a prognozat, de asemenea, profituri mai mici în 2023, a declarat, vineri, 24 februarie, BASF, cea mai mare firmă de produse chimice din Europa. Acţiunile au scăzut cu până la 5,1% la începutul tranzacţiilor de la Frankfurt, aceasta fiind cea mai abruptă scădere înregistrată din octombrie.

Pentru a diminua din costuri, BASF închide o serie de fabrici mari consumatoare de energie. De asemenea, se închid și două uzine de amoniac şi instalaţii de îngrăşăminte aferente, ceea ce va duce la reducerea a 700 de locuri de muncă la principala sa fabrică din Ludwigshafen, în Germania.

Programul de răscumpărare de acţiuni al companiei, în valoare de 3 miliarde de euro (echivalent cu 3,2 miliarde de dolari), care a început în luna ianuarie 2022, trebuia să se desfăşoare până la sfârşitul anului 2023.

Factura de gaz a companiei a crescut cu 2,2 miliarde de euro anul trecut faţă de 2021

Decizia de a opri răscumpărarea de acţiuni este „rezonabilă”, este afirmația analistul Samuel Perry într-o notă, având în vedere cererea în scădere.

Deşi companii de la Dow Inc. la Ford Motor Co. au anunţat reduceri de locuri de muncă centrate pe Europa, măsura BASF este una dintre cele mai mari luate până la momentul de față de o companie cu sediul în Germania în urma crizei energetice. Producţia de produse chimice din spațiul european a scăzut cu aproape 16% în trimestrul al patrulea, iar operaţiunile BASF din Germania au trecut pe pierdere în a doua jumătate a anului, arată o prezentare a companiei.

Așadar, factura de gaz a companiei a crescut cu 2,2 miliarde de euro anul trecut faţă de 2021, chiar dacă consumul a scăzut cu 35%. Compania a declarat anterior că vizează reduceri de costuri anuale de 500 de milioane de euro, deoarece nu se aşteaptă ca preţurile la gaze să revină la nivelurile de dinaintea războiului.