Din această sumă,  149,6 de milioane de euro vor acoperi plata avansului de 42 euro/ha pentru 400.000 de beneficiari ai schemei de plată directă unică pe suprafaţă, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), aferentă anului 2011.
„Dintr-un milion de fermieri care sunt îndreptăţiţi să primească această subvenţie pe suprafaţă, ultimii 400.000 vor primi acum subvenţia, în urma alocării de la bugetul de stat” a spuspremierul Emil Boc.
Diferenţa de 162,4 milioane de euro va fi utilizată pentru continuarea plăţii diferenţei de 53 euro/ha, care va începe de la 1 decembrie.
 „Una dintre ţintele noastre este ca banii să ajungă la fermieri în momentul în care au nevoie de aceşti bani; acesta a fost şi succesul din acest an, pentru campania de primăvară şi pentru cea de toamn. Banii au fost la dispoziţia acestor oameni”, a arătat ministrul Agriculturii, ValeriuTabără.
Banii împrumutaţi Ministerului Agriculturii vor fi încasaţi de la Uniunea Europeană şi reîntorşi către buget.
În trimestrul al treilea al anului 2011, MADR a accesat din fonduri europene circa 657,7 milioane euro, din care 536 milioane euro din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), circa 120 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi aproximativ 1,7 milioane euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP).