Mișcare de ultimă oră făcută de Executiv. În cadrul ședinței de luni, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede completarea articolului din Codul Penal privind întreruperea prescripţiei.

Deși Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul în cauză anterior, pentru Executivul României acest lucru nu a fost un impediment.

În ceea ce privește noile modificări, OUG adoptată în cursul zilei de luni prevede că articolul 155 aliniatul 1 va avea conținutul următor: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Precizările făcute de Cătălin Predoiu

O reacție în acest sens a venit din partea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. El susține că intervenția legislativă a fost cerută ”imperios”, chiar prin comunicatul CCR care ”menționează termenul de „intervenție imediată” pentru a alinia legislația deciziei respective”.

Totodată, ministrul a mai adăugat că intervenția a fost susținută și de Parchetul General, dar și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cătălin Predoiu susține că au existat consultări, iar totul a fost analizat, astfel încât să nu existe efecte devastatoarea asupra mai multor anchete.

„Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost aliniat art 155, alin 1, la o recenta decizie a CCR. Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul CCR care menționează termenul de „intervenție imediată” pentru a alinia legislația deciziei respective.

OUG adoptată de Guvern vizează și protecția cetățeanului

Această intervenție a fost susținută și de poziția Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat și care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, chiar devastator asupra multor anchete și implicit asupra obiectivelor guvernului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai subliniat și faptul că această intervenție vizează în același timp și protecția cetățeanului, în condițiile în care păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracționalității de toate tipurile și reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranța cetățeanului.