În luna aprilie, Argentina a revenit pe pieţele de obligaţiuni, după o pauză de 15 ani, cu o emisiune de 16,5 miliarde de dolari, urmată de Qatar care în luna mai a vândut obligaţiuni în valoare de nouă miliarde de dolari în timp ce Arabia Saudită a strâns o sumă record de 17,5 miliarde de dolari în luna octombrie. Chiar şi Rusia, supusă unor sancţiuni occidentale, a reuşit să strângă trei miliarde de dolari, revenind pe pieţele internaţionale după trei ani. 

"2016 a fost dominat de o serie de emisiuni uriaşe în Arabia Saudită, Argentina şi Qatar şi, cu siguranţă, vom mai vedea astfel de emisiuni în cursul anului următor", consideră Paul Greer, trader la Fidelity International. 

Potrivit datelor furnizate recent de JPMorgan, vânzările totale de obligaţiuni ale guvernelor s-au ridicat la 128,8 miliarde de dolari în 2016, în timp ce emisiunile nete de obligaţiuni, care ţin cont de maturităţi, s-au ridicat la 101,9 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de nivelul din 2015. Pentru anul următor, JPMorgan se aşteaptă ca vânzările totale de obligaţiuni să crească până la 104,7 miliarde de dolari, în timp ce emisiunile nete ar urma să scadă la 68 de miliarde de dolari, cu o treime sub nivelul din acest an. 

Analiştii estimează că emisiunile ar putea să crească în următorii ani pe măsură ce obligaţiunile emise după criza din 2008 vor ajunge la maturitate. Paul Greer este de părere că Argentina şi Arabia Saudită ar putea reveni pe piaţă anul viitor însă a avertizat că perspectivele pentru pieţele emergente rămân neclare după câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump. 

"După ce Trump va ajunge la Casa Albă vom avea o imagine mai clară a politicilor pe care le va urma şi cum va evolua relaţia dintre SUA şi pieţele emergente, ceea ce va avea un impact important asupra capacităţilor emitenţilor de pe pieţele emergente de a accesa pieţele internaţionale", a declarat Paul Greer. 

Principalul risc pentru pieţele emergente este că Trump vrea să crească cheltuielile, ceea ce va duce la aprecierea dolarului şi a randamentelor certificatelor emise de Trezoreria SUA, ceea ce ar putea spori costurile de creditare ale statelor în curs de dezvoltare. 

În ceea ce priveşte firmele de pe pieţele emergente, acestea au emis în 2016 obligaţiuni în valoare de 306,3 miliarde de dolari, în creştere cu 30% comparativ cu 2015 dar sub nivelul din 2014. În schimb, emisiunile nete de obligaţiuni s-au ridicat la 191,4 miliarde de dolari, susţine JPMorgan. Şi în acest caz, emisiunile au fost influenţate de o serie de tranzacţii majore, precum emisiunea de 16 miliarde de dolari lansată de grupul israelian Teva în luna iulie. "Pentru emisiunile companiilor, lucrurile s-au accelerat după Brexit. La final am încheiat anul cu o cifră peste aşteptări", a declarat Kristin Ceva, manager de portofoliu la Payden & Rygel. 

Pentru 2017, JPMorgan prognozează că emisiunile brute de obligaţiuni ale companiilor se vor ridica la 315 miliarde de dolari, însă emisiunile nete ar urma să scadă până la 141,6 miliarde de dolari. Una din cele mai active regiuni ar urma să fie America Latină, în special firmele din Mexic, care până acum au adoptat o atitudine prudentă din cauza îngrijorărilor cu privire la modul în care victoria lui Trump poate afecta Mexicul. 

SURSA: Agerpres