EximBank a aprobat, joi, acordarea de garanţii în valoare de 70 de milioane de dolari în favoarea Grup Servicii Petroliere (GSP), pentru contractul de 269 de milioane de dolari vizând construcţia unui gazoduct al cărui beneficiar este grupul rus Gazprom.

„EximBank a aprobat în cadrul Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, emiterea de garanţii în valoare totală de 70 de milioane de dolari, la solicitarea GSP. Emiterea garanţiilor permite şi asigură intrarea în vigoare a contractului încheiat cu firma Stroygazmontazh”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al EximBank, Oana Nuţă.

Ea a menţionat că facilitatea „intră în strategia băncii de a revigora exporturile şi de a susţine mediul de afaceri”.

Contractul, subiect de dispută politică

Grup Servicii Petroliere a semnat, la 19 noiembrie, un contract de 269 milioane dolari pentru un gazoduct al cărui beneficiar este Gazprom, contract menţionat de preşedintele Traian Băsescu în confruntarea avută joi cu Mircea Geoană. „Contractul, pe care l-am semnat în data de 19 noiembrie cu firma Stroygazmontazh, a fost câştigat în urma unei licitaţii internaţionale. Stroygazmontazh este contractorul general al proiectului, iar beneficiarul este Gazprom. Valoarea lucrărilor care vor fi efectuate de GSP se ridică la 269 milioane de dolari”, a spus  Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

Gazoductul va deservi şi oraşul Soci, care va fi gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din anul 2014.

GSP este deţinută, indirect, de omul de afaceri Gabriel Comănescu, prin Upetrom Grup Management, care controlează 90% din titluri. Grup Servicii Petroliere a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 191,3 milioane de euro şi un profit net de circa 48,2 milioane de euro.

SURSA:Mediafax