In aceasta luna, in incinta Pietei de Gros din Bucuresti a fost inaugurat magazinul Gamma, tip cash&carry, prima investitie in Romania a grupului spaniol Enaco. Gamma are o suprafata de vanzare de 1.800 mp, spatiu inchiriat de Romgros SRL (societate al carei unic actionar este Enaco SA Spania). Contractul de inchiriere are o durata de opt ani, cu optiune de cumparare sau preluare in leasing dupa expirarea acestuia.
Enaco este considerat un adevarat imperiu in mediul comercial din Spania. In total are peste 700 de magazine de diferite genuri (33 cash& carry, 93 supermarketuri, 13 hipermarketuri si buticuri), cele mai multe in franciza (aproape trei sferturi din numarul total). Pana acum, reteaua a fost extinsa numai in Spania, venirea in Romania constituind, potrivit declaratiilor lui Ricardo Guillen, presedintele companiei Enaco, primul pas spre internationalizare.
Grupul Enaco are insa contacte in 24 de tari, unde comercializeaza produsele celor doua marci proprii (Cosco, pentru cosmetice, si BLN, pentru conserve din legume si fructe). Acestea sunt prezente si in Gamma, magazinul din Bucuresti. Ricardo Guillen ne-a marturisit ca 25% din marfuri poarta insemnele Cosco si BLN (cu preturi egale cu cele de pe piata romaneasca, uneori chiar mai mici), restul marfurilor fiind procurate de la furnizori romani (producatori sau importatori). De altfel, de relatiile cu acestia depinde viitorul extinderii retelei Enaco la noi in tara. Presedintele companiei spaniole afirma ca acest cash&carry constituie avangarda si ca vor urma circa 20-30 de francize si, peste circa un an, un supermarket si un hipermarket.
Gamma la sud, Metro la nord
Tipul de magazin cash&carry a fost adus in Romania pentru prima data de lantul german Metro, care are la aceasta data cinci astfel de angrouri occidentale, destinate clientilor persoane juridice. Cele doua magazine Metro din Capitala sunt situate in zona de nord, in timp ce Gamma se afla in partea de sud a orasului. Pentru viitoarele investitii, spaniolii de la Enaco, proprietari ai cash&carry Gamma, au in vedere tot zona de sud a Bucurestiului.