Grecia va deveni independentă de gazul rusesc. Se va întâmpla anul viitor

Țara spune că anul viitor va putea fi complet independentă de gazul rusesc, informează Radio România Actualități, care adaugă că acest lucru va putea fi posibil după implementarea unor proiecte energetice.

Anunțul vine la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care țările ”neprietenoase” care cumpără gaz rusesc trebuie să-l plătească în ruble, nu în dolari sau euro. Prin țări ”neprietenoase”, liderul de la Kremlin se referă la țările care au impus sancțiuni Rusiei, după ce țara a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În prezent, rezervele energetice ale Greciei sunt stocate în rezervorul de la Revithousa, unde se descarcă navele care aduc gaz lichefiat din Statele Unite, din Algeria şi Qatar. Este necesar să se stocheze cel puțin 15% din consumul anual de gaze, fie în Grecia, fie în alte rezervoare, cu precădere în cele din Italia, pentru această iarnă.

Nou rezervor de stocare

Sursa anterior citată spune că printre proiectele energetice pe care Grecia le are în plan se numără un nou rezervor de stocare de gaz lichefiat la Revithous, dar și intensificarea eforturilor pentru finalizarea unui nou terminal de gaze naturale la Alexandroupolis, unde ajunge aproximativ 18% din gazul azer prin conducta.

Proiectele energetice mai prevăd finalizarea mai devreme a instalației subterane de stocare a datelor în sudul portului Kavala, în nordul Greciei, investigarea posibilității stocării gazelor în rezervoare subterane din Italia, dar și căutarea de noi furnizori de gaz lichefiat.

În acest interval de timp, Ministerul Energiei are în vedere o revenire dinamică la cărbune și la intensificarea exploatării miniere, pentru a acoperi cererea sporită de electricitate în timpul verii și, nu în ultimul rând, cinci centrale electrice vor funcționa din nou pe bază de combustibil Diesel în loc de gaz natural, pentru a acoperi nevoile de electricitate în Grecia.

Grecia poate crește producția de ulei de floarea soarelui în cazul unei crize

România, dar și alte țări europene se confruntă cu o creștere fără precedent a prețului la alimente, combustibil, gaze, dar și energie. La rândul său, uleiul de floarea soarelui, care este nelipsit din bucătărie a ajuns și el la prețuri record.

Un anunț în acest sens vine de la Ministerul Agriculturii din Grecia. Potrivit Reuters, Ministerul ia în calcul să crească producția de ulei de floarea soarelui dacă va fi nevoie.

Mai exact, Ministerul grec al Agriculturii a declarat în cursul zilei de luni că producţia de ulei de floarea-soarelui ar putea fi crescută dacă va fi necesar, producând mai mult pentru consumul casnic, mai degrabă decât pentru biocombustibili, în condiţiile în care preţurile în creştere contribuie la inflaţia record.