Analiza sustenabilităţii datoriei, distribuită săptămâna trecută miniştrilor din zona euro şi obţinută de Financial Times luni noapte, subliniază că şi în cel mai optimist scenariu, măsurile de austeritate impuse Atenei riscă să declanşeze o recesiune atât de profundă, încât Grecia nu va putea scăpa de datorii nici pe parcursul celor trei ani, perioada de acordare a împrumutului de salvare de 170 de miliarde de euro.

Analiza sugerează că tratamentul aplicat Greciei – micşorarea cheltuielilor prin măsuri de austeritate pentru a face economia elenă mai competitivă pe plan internaţional – va duce la creşterea nivelului de îndatorare. În acelaşi timp, creditorii privaţi sunt obligaţi să accepte pierderi de 107 miliarde de euro pentru datorii în valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce ar putea împiedica întoarcerea Greciei pe pieţele financiare, prin alungarea investitorilor privaţi, se arată în raportul obţinut de FT.

Analiza menţionează chiar şi că este posibil ca datoria publică să scadă într-un ritm mult mai lent decât se aşteaptă, la doar 160% din PIB în 2020, cu mult sub aşteptările de 120% ale Fondului Monetar Internaţional. Sub un astfel de scenariu, Grecia ar avea nevoie de aproximativ 245 de miliarde de euro, mult mai mult decât cei 170 de miliarde aprobaţi în urma negocierilor de luni seară de la Bruxelles.

"Este posibil ca autorităţile elene să nu poată aplica reformele structurale şi ajustările politice în ritmul prevăzut", este scenariul pesimist.

Chiar şi în cadrul unui scenariu mai optimist, Grecia ar putea avea nevoie de un împrumut suplimentar de 50 de miliarde de euro până la sfârşitul deceniului. Acest scenariu este aplicabil în cazul în care economia greacă se opreşte din scădere anul viitor şi revine la creştere de 2,3% în 2014.

Raportul face referire şi la câteva aspecte care s-au modificat de la primele discuţii. Spre exemplu, recapitalizarea băncilor greceşti, iniţial estimată la 30 de miliarde de euro, va costa acum 50 miliarde de euro. Un plan de privatizare, iniţial estimat la 50 de miliarde euro, va fi acum amânat cu cinci ani şi va aduce numai 30 de miliarde euro până în 2020.
Documentul a fost realizat de analişti ai BCE, ai Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.
Citiţi şi:
Ţara care a trăit într-un faliment total de la naşterea sa
Problemele elene pe care acordul pentru salvarea Greciei nu le rezolvă
Ștergere "fără precedent" a datoriei Greciei