Textul, a cărui adoptare a fost amânată în decembrie în aşteptarea undei verzi din partea UE şi FMI, face parte din ”programul paralel” promis grecilor de guvernul condus de Alexis Tsipras în contrapartidă la ajustările bugetare dictate de creditorii internaţionali, în vara trecută, în schimbul unui nou împrumut de 86 de miliarde de euro.

Legea a fost votată de majoritatea guvernamentală alcătuită din stânga radicală Syriza şi partidul naţionalist de dreapta Grecii Independenţi (Anel) şi care dispune de 153 de deputaţi din totalul de 300 ai parlamentului. Opoziţia de dreapta şi extremă dreapta a votat împotrivă, în timp ce opoziţia de centru Potami, socialistă şi comunistă a votat nul.

Măsura acordă o asigurare medicală pentru cetăţenii fără securitate socială, aproape 2,5 milioane de persoane – potrivit guvernului elen – ţinând cont de şomajul printre salariaţi şi autoîntreprinzători. Ea prevede, totodată, accesul la îngrijire gratuită pentru populaţia vulnerabilă, copii, imigranţi, handicapaţi.

Textul vizează, de asemenea, să îmbunătăţească funcţionarea serviciilor publice de sănătate, deficient înainte de criză şi grav afectat de şase ani de austeritate. El prevede înfiinţarea de 'centre sociale' locale de sprijinire a celor mai săraci.

În cursul dezbaterii, adversarul conservator al premierului Tsipras, Kyriakos Mitsotakis, creditat de două recente sondaje că se află în fruntea opţiunilor, a denunţat o tentativă de asamblare a unor măsuri disparate şi a acuzat guvernul că agravează criza prin stilul său de conducere. ”Politica noastră are singurul caracter cerut pe timp de criză, este patriotică. Ţara trebuie să iasă din criză”, a declarat Alexis Tsipras, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

Guvernul de la Atena a relansat adoptarea acestor măsuri, în contextul în care se confruntă pentru prima dată de la venirea sa la putere, în ianaurie 2015, cu o frondă socială generalizată împotriva reformei sistemului de pensii pe care o pregăteşte la cererea creditorilor ţării.