Ţara este în al şaselea an de recesiune, exacerbată de reducerile de cheltuieli repetate cerute de creditorii planului de salvare. Ea are deja cea mai mare rată a şomajului printre cele 17 ţări europene ce folosesc moneda euro. Aceasta a fost de 27,6 % din forţa de muncă sau 1,38 milioane de persoane în luna mai.
                   
O prognoză a unităţii de cercetare pentru forţa de muncă a sindicatului GSEE, într-un raport de 400 de pagini publicat joi, arată că rata şomajului va ajunge la 29-30 % la sfârşitul anului 2013 şi la o creştere uimitoare de 31,5 % un an mai târziu.
                   
Nivelurile actuale ale şomajului sunt cele mai grave din 1961, a declarat GSEE. Sindicatele au planificat mari proteste în weekend în al doilea oraş ca mărime al Greciei, Salonic, unde primul ministrul conservator Antonis Samaras urmează să rostească un discurs anual asupra stării economiei naţiunii.               

Peste 3.000 de ofiţeri de poliţie urmează să fie de serviciu în timpul marşurilor de protest organizate pe fondul unei campanii guvernamentale de concedieri în masă şi transferuri obligatorii în sectorul public.
                   
" Vom fi la Salonic pentru a ne exprima furia faţă de ceea ce i se face societăţii greceşti", a declarat liderul GSEE, Yiannis Panagopoulos.
                   
"Suntem supăraţi din cauza concedierilor continue, şomajului în masă şi miilor de gospodării ajunse în sărăcie şi la disperare".
                   
De când a început să i se aplice salvarea în urmă cu trei ani, Grecia s-a bazat foarte mult pe reduceri de cheltuieli şi creşteri fiscale draconice pentru a încerca să-şi echilibreze bugetul – declanşând o creştere dramatică a ratei şomajului de la doar sub 10 % la sfârşitul anului 2009.               

"Redresarea economiei Greciei, începând din 2015, va fi anemică… şi chiar pe baza celor mai optimiste scenarii, va dura cel puţin 20 de ani pentru a crea un milion de noi locuri de muncă şi a aduce rata şomajului înapoi la sub 10 %".
                   
În general, previziunile GSEE asupra şomajului s-au dovedit a fi mai exacte decât cele făcute de guvern şi creditorii de salvare de la Fondul Monetar Internaţional şi ţările din zona euro, notează AP. Dar Ministerul Muncii, arătând spre un salt în crearea de locuri de muncă în ultimele luni, a descris prognoza sindicatului ca bazată pe "cele mai rele scenarii posibile, concepută să prevadă catastrofa şi să creeze o impresie falsă".
                   
Guvernul a tăiat anul trecut salariul minim lunar de la 751 la 586 de euro /de la 985 dolari la 768), efectiv dezmembrând ratele negociate şi stabilite de sindicate şi angajatori. Inspectorii creditorilor din aşa-numita troică a Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI urmează să revină la Atena la sfârşitul lunii, cu discuţii stabilite să includă concedieri în sectorul public, reducerea costurilor de îngrijire a sănătăţii şi reforme în mecanismul de stabilire a salariului minim.
Sursa: Agerpres