Într-o scrisoare adresată preşedintelui MES şi dată publicităţii, ministrul a cerut în mod oficial un împrumut pe trei ani, angajându-se la 'un pachet de reforme şi măsuri care trebuie să garanteze stabilitatea finanţelor publice şi creşterea pe termen lung'.

Cu câteva ore înainte de publicarea acestei scrisori, un purtător de cuvânt al MES la Bruxelles a confirmat pentru AFP primirea acestei cereri din partea Greciei, care era aşteptată după un summit de urgenţă desfăşurat marţi seara la Bruxelles. În timpul acestui summit, liderii ţărilor din zona euro şi-au fixat termen până duminică pentru a decide asupra unui nou program de ajutorare, fără de care Grecia riscă să fie nevoită să părăsească zona euro.

MES este un mecanism de ajutor european, introdus pentru a garanta stabilitatea monedei unice.

Tsakalotos a propus 'punerea în aplicare imediată, începând de săptămâna viitoare, a unor măsuri pentru reformarea sistemelor de impozitare şi al pensiilor'. De asemenea, el s-a angajat la 'măsuri suplimentare pentru a întări şi moderniza economia'.

Propunerile Atenei vor fi trimise 'cel târziu joi' partenerilor săi, pentru ca acestea să fie prezentate în cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup), asigură Euclid Tsakalotos.

Ministrul şi-a exprimat 'încrederea' faţă de ţările membre ale zonei euro, justificând 'urgenţa' acestui împrumut cerut de la MES prin 'situaţia fragilă a sistemului bancar şi lipsa de lichidităţi' în Grecia.

'Această scrisoare înlocuieşte propunerile din 30 iunie', prezentate de Grecia partenerilor săi, a conchis ministrul de finanţe grec.

Guvernul grec a trimis în data de 30 iunie propuneri privind noul plan de ajutorare, pe care creditorii nu au dorit să-l discute înainte de desfăşurarea referendumului de duminica trecută din Grecia. Aceste propuneri au fost prezentate de predecesorul lui Tsakalotos, excentricul Yanis Varoufakis, care a demisionat luni.

O sursă din zona euro care a consultat noul document a dezvăluit pentru Reuters că în cererea Greciei adresată MES nu este precizat şi volumul finanţării pe care autorităţile elene doresc să-l obţină. Potrivit sursei, este prematur de estimat care este suma pe care Atena va trebui să o împrumute de la partenerii din zona euro, în condiţiile în care aceasta depinde de evaluările cu privire la perspectivele economice şi finanţele publice ale Greciei ce vor fi efectuate de creditori.AGERPRES