Germania insistă că Fondul Monetar Internaţional trebuie să fie partener la următorul acord pentru Grecia, a afirmat astăzi Christiane Wirtz, purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, transmite DPA. Fondul Monetar Internaţional participă la al treilea pachet de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde dolari), cu condiţia ca ceilalţi creditori să reducă povara datoriei Greciei. "În privinţa reducerii datoriei, va trebui să existe un angajament specific, concret" din partea europenilor, a declarat recent purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel vine ca răspuns la solicitarea de joi a negociatorilor FMI privind o reducere a poverii datoriei Greciei, insinuând că FMI ar putea refuza să ajute Grecia dacă termenii acordului de asistenţă financiară nu prevăd atenuarea datoriei. "Participarea FMI este de o importanţă decisivă pentru Guvernul german", a afirmat Wirtz.

Declaraţia vine după ce joi adjunctul ministrului de Finanţe, Jens Spahn, a afirmat că Berlinul este pregătit să discute despre o reducere a poverii datoriei Greciei, cum ar fi o extindere a scadenţei împrumuturilor sau o atenuare a condiţiilor, dar nu se pune problema unei ştergeri a datoriei. Oficialul a adăugat că unele probleme, cum ar fi privatizarea şi recapitalizarea băncilor, vor trebui rezolvate săptămâna aceasta şi pentru Germania este important ca FMI să rămână implicat în pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia. Conform datelor Eurostat, la sfârşitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se înregistra în Grecia – 168,8% din PIB.

Sursa: AGERPRES