‘Grecia neagă informaţiile’, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental, sub protecţia anonimatului.

Separat, Ministerul de Finanţe al Greciei a anunţat că ţara este decisă să implementeze al doilea pachet de asistenţă financiară, de 109 miliarde de euro, convenit în 21 iulie cu creditorii internaţionali.

‘Toate celelalte discuţii, zvonuri, comentarii, scenarii, care ne abat atenţia de la obiectivul nostru central şi de la obligaţiile politice ale Greciei … nu vor ajuta misiunea noastră comună europeană’, a afirmat ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Două publicaţii elene au anunţat vineri că Evangelos Venizelos a prezentat autorităţilor opţiuni privind criza datoriei, inclusiv intrarea ordonată în incapacitate de plată sau implementarea celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară convenit cu UE, FMI şi BCE.

Atena anunţase anterior că face eforturi pentru ca gradul de participare a investitorilor privaţi să ajungă la 90%. Creditorii privaţi ai Greciei şi-ar putea asuma pierderi de 21% din obligaţiile pe care le deţin, ca parte a contribuţiei de 37 miliarde de euro (53 miliarde de dolari) la al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena.

Dacă nu se va ajunge la un acord privind implicarea sectorului privat, ar putea fi ameninţat întregul pachet de asistenţă financiară acordat Greciei.

Printre băncile din Grecia şi cele din Europa cu cele mai semnificative expuneri la datoria suverană elenă se află National Bank of Greece, BNP Paribas, Dexia şi Commerzbank.
SURSA: Agerpres