În ianuarie şi februarie, ieşirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro şi, respectiv, 7,57 miliarde de euro în februarie. ”Ultima săptămână din mai a fost mult mai dificilă comparativ cu precedenta, ieşirile zilnice de numerar ajungând la 200-300 milioane de euro”, susţin sursele. Accelerarea retragerilor a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a dezminţit un astfel de scenariu.

Din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice şi-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forţat băncile elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Vineri, Banca Centrală Europeană a menţinut plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. (Sursa: Agerpres)