Este o zi mare pentru Grecia, la nivel european!

Grecia spune adio supravegherii extinse a Comisiei Europene

Sâmbătă, 20 august, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că ţara sa a întors pagina şi a ieşit, după 12 ani, de sub supravegherea extinsă impuse de Comisia Europeană.

Este „o zi istorică pentru Grecia şi pentru greci”, a afirmat prim-ministrul elen, într-un discurs către naţiune, notează agenţia de presă AFP.

„Un ciclu de 12 ani care a provocat durere cetăţenilor, a făcut economia să stagneze şi a divizat societatea se încheie. Un nou orizont clar de creştere, unitate şi prosperitate se deschide pentru toţi”, a afirmat premierul conservator Kyriakos Mitsotakis.

Începând din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de aproape 290 de miliarde de euro.

Apoi, începând cu 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă.

Grecia trebuie să evite să se întoarcă la greşelile trecutului, afirmă premierul elen

Situaţia a fost cu adevărat dramatică în Grecia: pensiile şi salariile au fost tăiate, impozitele au crescut, angajările în sectorul public au fost îngheţate, bugetele administraţiilor, spitalelor şi a tuturor instituţiilor publice au fost reduse drastic, mai scrie AFP.

„Ieşirea din cadrul de supraveghere consolidată înseamnă o mai mare marjă de manevră naţională în ceea ce priveşte alegerile noastre economice. Dar nu înseamnă o întoarcere la greşelile care au dus la aventura dureroasă a memorandumurilor.

De altfel, ceea ce am menţionat mai devreme se datorează exact unei politici prudente, care utilizează spaţiul fiscal fără să submineze viitorul. Cu măsuri prudente, care cresc bogăţia colectivă în beneficiul întregii societăţi”, a mai declarat Kyriakos Mitsotakis.

„Într-o lume incertă, ţara noastră merge înainte cu consecvenţă şi cu certitudinea rezultatului”

Prim-ministrul elen a subliniat că Grecia de astăzi este o Grecie diferită, enumerând câteva dintre măsurile importante luate de guvernanţi.

„Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Ea înregistrează o creştere ridicată şi o scădere mare a şomajului, care a scăzut deja cu 3 puncte procentuale faţă de anul trecut şi cu 5 puncte procentuale faţă de 2019.

În timp ce, în acelaşi timp, multe taxe care au fost impuse populaţiei în acei ani dificili au fost eliminate sau reduse. Toată lumea plăteşte acum mai puţin la contribuţiile de asigurări sociale. Şi aproape toată lumea plăteşte un impozit pe proprietate (ENFIA) mai mic, în timp ce salariul minim a fost majorat cu 63 de euro, iar cei mai vulnerabili sunt sprijiniţi în mod ţintit.

Voi repeta faptul că redresarea nu a fost nici evidentă, nici uşoară, având în vedere că a fost realizată în mijlocul unor provocări consecutive: de la incursiunile migratorii în Evros şi agresivitatea permanentă a vecinilor noştri la pandemia globală şi la explozia preţurilor la energie şi inflaţie din cauza războiului din Ucraina. Fronturi persistente, pentru care statul a alocat deja 50 de miliarde de euro.

Şi totuşi, într-o lume incertă, ţara noastră merge înainte cu consecvenţă şi cu certitudinea rezultatului”, a mai precizat premierul Mitsotakis.