Au căzut de acord. Anunțul momentului, venit chiar acum!

Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite urmează să se întâlnească cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Întâlnirea a fost planificată pentru data de 26 iulie.

În ceea ce privește obiectul întâlnirii, conform presei internaționale, cei doi oficiali vor semna o serie de acorduri privind energia, cooperarea militară, dar și un cablu de date subacvatic.

Menționăm faptul că relația dintre Grecia și Arabia Saudită a devenit mai strânsă în luna mai, când cele două țări au decis să colaboreze pentru un cablu terestru și submarin în valoare de 800 de milioane de euro, care să creeze o legătură de date între Italia și Singapore.

Este vorba despre„Coridorul de date East to Med”, un cablu de date submarin și terestru, care va fi dezvoltat de MENA HUB, deținut de STC din Arabia Saudită și de compania greacă de telecomunicații și aplicații prin satelit, TTSA.

Acordul momentului între Arabia Saudită și Grecia

În același timp, compania de electricitate Public Power Company din Grecia, dar și operatorul de telecomunicații CYTA din Cipru vor deține și ei o participație în acest proiect, în așteptarea aprobărilor finale ale societăților.

Acordul a fost încheiat în cadrul Forumului de afaceri greco-saudit care a avut loc la Atena, la finele lunii mai. Încă din luna februarie 2020, atunci când premierul Mitsotakis a vizitat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au apărut zvonuri despre cooperare.

La acel moment, oficialul grec ar fi venit acolo cu scopul de a atrage investiții și de a construi alianțe pentru a contracara politicile expansioniste ale Turciei în estul Mediteranei. Totodată, recent a fost creat și Consiliul de afaceri Grecia-Arabia Saudită, care ar urma să consolideze colaborarea dintre comunitățile de afaceri din cele două țări.

Relațiile dintre Arabia Saudită și Occident s-au „dezghețat”

Trebuie menționat faptul că aceasta va fi prima călătorie a prințului saudit într-o țară din Uniunea Europeană de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, care a avut loc în anul 2018.

La acel moment, cei de la CIA susțineau că prințul Mohammed bin Salman ar fi trimis, cel mai probabil, o echipă de asasini care să se ocupe de lichidarea jurnalistului saudit în consulatul din Istanbul.

După uciderea jurnalistului, relațiile dintre Arabia Saudită și Occidentul au înghețat, însă ulterior, odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, prioritățile s-au schimbat.

Astfel, Arabia Saudită, care este cel mai mare producător de țiței din lume, a devenit din nou o sursă de interes pentru Occident.