Colaborarea face parte dintr-o serie de iniţiative ale administraţiei Obama pentru încurajarea dezvoltării dronelor pentru alte utilizări decât cele recreative, scrie Agerpres.

Un studiu la unul din cele şase poligoane ale FAA pentru testarea dronelor va implica prototipuri din cadrul proiectului Wing al concernului Alphabet, 'pentru a dobândi o experienţă operaţională completă a serviciului de livrări într-un mediu de testare sigur', se arată în comunicatul Casei Albe citat de AFP.

Testele vizează în primul rând livrarea unor pachete ataşate la exteriorul dronei, de exemplu printr-un cablu sau fir, sau pilotarea aparatelor în afara razei vizuale a operatorului, precum şi dezvoltarea unui sistem de comunicaţii şi management al spaţiului aerian pentru dronele de dimensiuni mici, la altitudini reduse, de maximum 120 de metri.

Wing este unul dintre marile 'pariuri cu viitorul' lansate de laboratorul X, care la origine a fost o divizie a Google, dar în urma reorganizării din 2015 este în prezent subordonată direct conglomeratului Alphabet. Laboratorul s-a ocupat şi de alte proiecte, cum ar fi vehiculele fără şofer Google Car sau proiectul Loon privind utilizarea aerostatelor ca relee de internet. Existenţa proiectului Wing a fost dezvăluită în 2014 prin câteva zboruri pentru livrarea de obiecte mici – bomboane, sticle de apă, mâncare pentru câini – unor fermieri din Australia. La vremea respectivă, s-au promis teste mai aprofundate 'în următorii doi ani', reaminteşte AFP.

Un purtător de cuvânt al laboratorului X a precizat că este pentru prima dată când dronele din proiectul Wing vor fi testate alături de FAA şi a explicat că datele obţinute astfel vor fi comunicate autorităţilor guvernamentale şi de reglementare.

Alphabet nu este singura companie interesată de utilizarea dronelor pentru livrarea de colete. Amazon, gigantul comerţului online, menţionează din 2013 un proiect de drone pentru livrări, pentru care a anunţat la sfârşitul lunii trecute o nouă serie de teste, în parteneriat cu guvernul britanic.