După ce a ameninţat că ar putea să părăsească operaţiunile din China, Google a declarat că nu intenţionează să facă o astfel de mişcare. Acum, acelaşi Google care acum câteva zile era foarte pornit împotriva guvernului de la Beijing, spune: „Ne place să facem afaceri în China”. Declaraţia aparţine chiar şefului Google, Eric Schmidt, care a ţinut să precizeze că în curând lucrurile se vor clarifica.

„Momentan, ne supunem legilor lor: Google continuă să ofere rezultate cenzurate, însă în scurt timp această situaţie se va schimba”, a declarat Schmidt, citat de „Le Figaro”.

Google a ameninţat că ar putea să-şi încheie operaţiunile din cauza atacurilor informatice masive asupra unor militanţi ai drepturilor omului, atacuri realizate prin intermediul serviciului de e-mai Gmail.

Scandalul a luat şi o formă diplomatică, întrucât Google i-a anunţat pe oficialii americani, iar Hilary Clinton a declarat că situaţia este îngrijorătoare, motiv pentru care a cerut explicaţii guvernului de la Beijing. De curând, secretarul general al Statelor Unite a declarat că cenzura de pe Internet este echivalentă cu un nou zid al Berlinului.

Conform ultimelor cifre, numărul de utilizatori de Internet din China a ajuns la 384 de milioane.