Constructorul auto american General Motors (GM) s-a angajat să plătească 1,1 miliarde de euro angajaţilor diviziei europene în cazul în care nu va reuşi să respecte angajamentul de a investi 11 miliarde de euro în modele noi până în 2014, potrivit Wall Street Journal.

Grupul a acceptat în februarie să investească 11 miliarde de euro, în decurs de cinci ani, pentru reînnoirea a 80% din portofoliul de modele al Opel. În cazul în care planul nu reuşeşte, GM va plăti angajaţilor până la 265 de milioane de euro pe an, între 2011 şi 2014, conform unei înţelegeri cu sindicatele, prezentată autorităţilor SUA. Grupul speră ca acordul să capete forma finală la sfârşitul lunii septembrie.

Înţelegerea include reducerea cu 8.000 a numărului salariaţilor din Europa, închiderea uzinei belgiene din Antwerp şi diminuarea cu 20% a capacităţii fabricilor.

Încercările GM de a revitaliza operaţiunile europene rămân una dintre principalele îngrijorări legate de producătorul auto, în condiţiile în care acesta se pregăteşte să revină pe bursele de capital.

Grupul ar putea completa docmentele necesare unei oferte publice iniţiale chiar marţi, urmând ca acţiunile să fie vândute spre sfârşitul acestui an. Oferta va fi subscrisă de Bank of America, Citibank, JP Morgan şi Morgan Stanley.

Unităţile Opel şi Vauxhall provoacă pierderi de miliarde de dolari de mai mulţi ani. În acest context, GM a intenţionat anul trecut să vândă participaţia majoritară la divizia europeană către producătorul de piese auto Magna International, însă a renunţat la această idee, spre surprinderea autorităţilor germane.

GM a retras în iunie o solicitare de ajutor pentru restructurare de la guvernele europene, mizând în schimb pe lichidităţile proprii pentru revitalizarea Opel şi Vauxhall.

Pentru finanţarea restructurării, grupul va reruta patru miliarde de dolari destinate iniţial operaţiunilor globale, faţă de 2,4 miliarde dolari prevăzute iniţial. Aceste fonduri se adaugă celor promise de GM pentru dezvoltarea de noi modele.

SURSA: Mediafax