Cea mai mare platformă de comerţ online din Polonia, Allegro, speră să obţină 8,1 miliarde de zloţi (2,1 miliarde de dolari) în urma viitoarei Oferte Publice Iniţiale (IPO) la Bursa de la Varşovia, conform prospectului emisiunii publicat marţi de companie, transmite DPA.

Firma va oferi 187,8 milioane de la un preţ cuprins între 35-43 zloţi per titlu, inclusiv 163,6 milioane de acţiuni existente. De asemenea, oferta include o opţiune de alocare, care ar putea majora numărul acţiunilor oferite la 216 milioane şi valoarea maximă a ofertei la 9,3 miliarde de zloţi.

Dacă vor fi alocate noilor investitori 216 milioane de acţiuni la preţ maxim, va fi cea mai mare Ofertă Publică Iniţială la Bursa de la Varşovia. În prezent, cea mai mare este listarea companiei de asigurări PZU, în 2020, care a vândut acţiuni în valoare de 8,1 miliarde de zloţi.

Debutul bursier al Allegro este planificat pentru mijlocul lunii octombrie, citează agerpres.ro.

Despre Allegro

Allegro a fost fondat în anul 1999, la Poznan, de către un antreprenor olandez, Arjan Bakker, la 5 ani după înființarea Amazon de către Jeff Bezos și cu 2 ani înainte de eMag („Amazonul” românesc).

Bakker lucra atunci ca manager al afacerilor din Polonia ale platformei europene de licitații online QXL Ricardo, un rival al mai celebrului eBay, la vremea aceea. QXL Polonia a cumpărat Allegro, iar în scurt timp Arjan Bakker a ajuns să controleze toată subsidiara poloneză a QXL, potrivit The Guardian.

Un conflict a izbucnit imediat între Arjan Bakker și șefii companiei-mamă QXL Ricardo, de la Londra, aceștia din urmă fiind nevoiți să plătească și să răscumpere afacerea QXL din Polonia, în anul 2006.

Ulterior, QXL Ricardo, cu tot cu Allegro, a fost achiziționat, în 2008, de fondul de investiții sud-african Naspers, care deține cele mai mari afaceri în comerțul online din România: eMag, OLX, Autovit. În 2016, Naspers a vândut Allegro către fondurile de investiții Cinven, Permira și Mid Europa Partners, pentru 3,2 miliarde de dolari.

În prezent, Allegro, care funcționează sub jurisdicția Luxemburgului, susține că are o bază de 12,3 milioane de cumpărători activi și 117.000 de comercianți pe platforma sa marketplace, notează startupcafe.ro.